Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Koje vino (vina) biste preporučili uz dobru meksičku hranu?

Vins P, Dablin

Dragi Vinse,

Dobro pitanje, jer nikada ne bih preporučio uparivanje vina sa lošom meksičkom hranom.

Generalno, ako mislite na začinjenu Tex-Mex verziju, usmerio bih Vas na penušava vina za koja mislim da se odlično slažu sa svim vrstama hrane i roze vina, koja su takođe izuzetno svestrana vina kada je hrana u pitanju.

Tačnije, moj savet je da svoje uparivanje vina usredsredite na najdominantniji ukus ili sos u jelu. Na primer, ako u meksičkoj hrani koju jedete ima puno limete, korijandera, halapenja ili tomatilja, potražite rizling, sovinjon blan, albarinjo ili pino gri kako biste upotpunili te ukuse. Ako dimljene, zemljane čapotle, ačiote ili čili pasulj ili meso sa roštilja dominiraju ukusima, potražite Malbec, Tempranillo ili crna vina Rhône. Ili, ako je Vaša verzija meksičke hrane nešto vrlo sirasto i teško, Zinfandel, Sangiovese ili Barberas bi mogli biti dobri za početak.

Takođe, da biste bolje uparili, pokušajte da ne preterate sa ljutim sosom, koji je u potpunom neskladu sa većinom vina.

Dr Vinny

Izvor: https://www.winespectator.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://www.winespectator.com/articles/what-wines-would-you-recommend-serving-with-good-mexican-food-41012

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte