Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Čuo sam da je barmen u lokalnoj vinariji izjavio da je “Merlot najsuvlje crveno vino“. Nikako nisam stručnjak, ali moje iskustvo je da je Cabernet Sauvignon gotovo univerzalno suvlji. Izazvao sam mladića, ali on je ostao pri svom stavu. Možda brkam kiselost ili telo sa relativnom suvoćom vina? Molim vas prosvetlite me!

– Bill, Marblehead, Ohajo

Dragi Bill,

Suvoća ima nekoliko značenja u vinu. Izraz se obično koristi za odsustvo slatkoće, a većina stonih vina tehnički je suva jer im nedostaje zaostali šećer koji desertna vina čini slatkim. Tipičan Merlot ima istu količinu zaostalog šećera kao i tipični Cabernet – praktično ga nema. Umesto toga, pretpostavljam da oboje mislite na osećaj suvoće, koji, kako vi sugerišete, stvara telo vina: ravnoteža njegove kiselosti, težine, tanina i alkohola.

Slažem se sa vama da je generalno Cabernet Sauvignon veće, smelije vino koje će mnogo verovatnije izazvati osećaj mršavosti (naročito) njegovih tanina nego Merlot. U stvari, Merlot je poznat i voljen po svojim podatnim taninima i profilu za lako piće. I dok neki Merloti mogu imati viši nivo kiselosti od tipičnih Cabernea, kiselost čini da vam usta vlaže, a ne isušuju. Tako da sam na tvojoj strani. Iako verovatno postoje neki primeri da se Merlot oseća „suvlje“ od Caberneta, generalno Cabernet Sauvignons će ostaviti više osećaja sušenja od većine Merlota.

— Dr Vinny

Izvor: www.winespectator.com, preuzeto: 30.7.2021. https://www.winespectator.com/articles/which-wine-is-more-dry-cabernet-sauvignon-or-merlot-5165

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte