koliko crveno vino moze stojati nakon otvaranja

Otvorili ste flašu vašeg omiljenog vina za večeru i nakon završetka večere vidjeli ste da vam je ostalo još pola flaše. Prvo pitanje koje vam prođe kroz glavu je – koliko dugo crveno vino može da stoji nakon otvaranja?

otvaranje crveno vino

Kako da znate da li se pokvarilo i kako najbolje da sačuvate aromu i vrijednost nakon otvaranja? U ovom tekstu saznaćete odgovore na sva ova pitanja.

Ukratko, crveno vino nakon otvaranja flaše traje u proseku od tri do šest dana ako se čuva na tamnom i hladnom mjestu pod uslovom da stavite čep. Ako nemate ovakvo mesto u svojoj kući, dobra alternativa je čuvati ga u frižideru.

Nemate čep ili ste ga zagubili? Uzmite plastičnu foliju i stavite je preko vrha flaše i zategnite je dobro.

Šta se dešava sa crvenim vinom nakon otvaranja flaše?

Odmah nakon što otvorite flašu vina, vino je izloženo naletu kiseonika. Očekivano je da vino brže stari nakon otvaranja. Upravo zbog toga nakon izvjesnog vremena gubi svoju aromu brže nego kad je flaša neotvorena.

crveno vino podrum

Takođe, u zavisnosti od količine alkohola i nivoa tanina, vino nakon otvaranja traje duže ili kraće. Pogledajmo sada koliko dugo različite vrste vina ostaju sveže nakon otvaranja:

 1. Svetlo crvena vina – Otvorena flaša svetlo crvenog vina ostaje sveža svega dva ili tri dana. Svetla crvena vina imaju niži nivo alkohola i manji nivo tanina i zbog toga ukus ne traje preterano dugo u poređenju sa drugim vrstama.
 2. Srednje tamna vina – vina kao što se Širaz i Merlo traju tri do pet dana nakon otvaranja zbog višeg nivoa alkohola i tanina.
 3. Tamna vina – Otvorena flaša tamnog vina čuva vina do šest dana.

Koliko dugo druge vrste vina ostaju sveža nakon otvaranja?

1.Bijelo vino – Bijelo vino ostaje pitko tri do pet dana kada se drži u frižideru. Bijela vina brže će oksidirati od crvenih vina, jer tokom pakovanja imaju više kiseonika.

2. Pjenušavo vino – Otvoreno pjenušavo vino traje svega do tri dana kada se čuva u frižideru. Vina poput šampanjca i slatkog vina imaju izuzetno kratak životni vijek. Nakon otvaranja flaše, mjehurići se brzo gube i isparavaju.

3. Crvena vina – Čuvajte otvoreno crno vino do sedam dana u frižideru.

Kako čuvati otvoreno vino?

Kada vino otvorite, nakon nekoliko dana možete primjetiti neupadljivu promjenu ukusa, a voćni karakter vina postepeno će nestajati.

Koji je trenutno najidealniji pristup za zaštitu ukusa vina?

Kako čuvati otvorenu flašu crnog vina?

Važno je da prije svega zatvorite otvorenu flašu poklopcem sa zavrtnjem, čepom ili folijom.

Na taj način će vino duže ostati sveže. Obavezno čuvajte vino na hladnom i mračnom mjestu. Još jedan jednostavan metod za očuvanje ukusa je presipanje vina u manju flašu. Ovo će smanjiti količinu kiseonika u flaši sa kojim će vino doći u kontakt.

Da li smete da crveno vino čuvate u frižideru ili zamrzivaču?

Da, možete. U trenutku kada stavite otvorenu flašu crvenog vina u frižider, odlažete ga na kontrolisanu temperaturu i na tamno mjesto. Hladnija temperatura će takođe ometati oksidaciju. U slučaju da nemate frižider za vino i živite u zemlji sa višim temperaturama, odložite flašu u običan frižider.

crveno vino frizider

Jednostavno ga izvadite sat vremena pre služenja i uživanje može da počne. Preostalo vino se može hladiti i do nekoliko meseci. Ukoliko ne želite da popijete vino, možete ga uvek iskoristiti pri pripremi hrane.

Kako da znate da li se otvoreno vino pokvarilo?

Sipajte malo vina u čašu i postavite sebi ova pitanja: Da li je vaše vino izgubilo boju? Vino mijenja boju zbog povišenog nivoa sirćetne kiseline usled starenja ili propadanja vina.

Ako vaše vino nema prirodnu boju, vjerovatno je pokvareno. Ukoliko su nestali voćni mirisi i ukoliko osjećate oštar miris sirćeta, za svaki slučaj nemojte više piti vino.I na kraju, bitan je i ukus.

U slučaju da vino ne izgleda baš najbolje, možete ga probati. U slučaju da se vino pokvarilo, ne može vam naškoditi. Isto tako, neki cijene čašu crvenog vina koja je otvorena nekoliko dana ranije, dok drugi jednostavno ne mogu podnijeti miris ranije otvorenog vina.

Da li je štetno piti pokvareno vino?

Za razliku od pokvarene hrane, konzumiranje vina koje je u vašem frižideru nije štetno. Vino će možda izgubiti ukus i miris, ali potpuno zavisi od vašeg osjećaja ukusa da li će vam to smetati. Vino nema datum isteka. Vino postepeno stari i ono će sazrijevati ako se čuva na pravi način.

U slučaju da u frižideru imate otvorenu flašu vina, jednostavno provjerite da li je za upotrebu ili ne.

crveno vino

Uslovi za čuvanje vina pre otvaranja

Vino je veoma osjetljivo piće i pod uticajem je brojnih činilaca. Kako bi vaše omiljeno vino trajalo što duže mora biti čuvano u optimalnim uslovima.

Neki od tih uslova su:

 • Svjetlost – jedinjenja u vinu reaguju na svjetlost. Mesto na kome ga čuvate ne smije biti previše osvjetljeno ili će doći do prijevremenog kvara vina.
 • Vibracija – Pri većim vibracijama dolazi do gubljenja ukusa i mirisa vina.
 • Vlažnost – Ako se čep isuši, više kiseonika će da dopre do vina. Pretjerana vlažnost dovodi do stvaranja buđi.
 • Temperatura – ako je mjesto gde čuvate vino pretoplo, vino će stariti brže. Isto tako, ne smije biti ni previše hladno.

Kako čuvati neotvorenu vinsku flašu?

Kako bi vino trajalo što duže, potrebno je čuvati ga na pravi način. Neka od mesta gde ih možete čuvati su:

 1. Vinski stalak – Ukoliko se stalak nalazi na tamnom i hladnom mestu, vino će biti vrlo očuvano.
 2. Frižider – Vino se sa dosta uspeha čuva u frižiderima. Ovo je staromodan i uspješan način čuvanja vina.
 3. Vinski podrum – Za veću količinu vina preporučuje se izgradnja vinskog podruma. Ipak, ova opcija je skuplja od prethodnih.
 4. Profesionalni smeštaj vina – Ukoliko želite da profesionalci brinu o vašem vinu, angažujte stručnjake koji će sav posao raditi umjesto vas.

Zaključak

Možemo zaključiti da je najbolje očuvati svežinu vina tako što ćemo ga čuvati u optimalnim uslovima u podrumu ili na mjestu namjenjenom isključivo za čuvanje vina.

Ima mnogo varijabli od kojih utiče koliko će vino biti sveže i ukusno nakon otvaranja. Ulaganje u vinski podrum je jedan od najbezbednijih načina da što duže čuvate vaše omiljeno vino.

, , ,
Takođe pogledajte