Koliko je visoka boca vina od 750 ml?

Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Koliko je visoka boca vina od 750 ml?

— Gemma, Bruklin, Njujork

Draga Gemma,

Ne čudi što se veličine i oblici boca za vino mogu razlikovati, ali većinom se visina standardne boce za vino kreće oko 12 inča (30,5 cm).

Prelistao sam gomilu kataloga proizvođača flaša za vino i čini mi se da se boce kreću od oko 11,5 inča (29,2 cm) (pomislite na boce šampanjca i drugih boca penušavog vina) do 13 inča (33 cm) (pomislite na rizlinge), pri čemu je velika većina visoka oko 12 inča.

Ovo je zgodno jer je većina stalaka za vino dizajnirana za boce od 12 inča.           

— Dr Vinny

Izvor: www.winespectator.com, preuzeto: 30.7.2021. https://www.winespectator.com/articles/how-tall-is-a-750ml-bottle-of-wine

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte