Kao najveće svetsko tržište vina na mreži i izvor ocena vina, sajt vivino.com zna šta je dobra ponuda vina.

Njihova zajednica ljubitelja vina koristila je Vivino sistem ocenjivanja za procenu miliona vina, dajući ogromnu količinu podataka koji omogućavaju da se napravi razlika između dobrih i loših vina. Možda se pitate kako najbolje koristiti Vivino sistem ocenjivanja, a evo nekoliko objašnjenja koja vam mogu pomoći:

  • Prosečno ocenjeno vino Vivino sistemom ima 3,6 zvezdica
  • Vino sa ocenom 4,0 u Vivino sistemu ocenjivanja ekvivalentno je oceni stručnjaka od 90 poena  
  • Vino sa ocenom 4,0 u Vivino sistemu ocenjivanja bolje je od 85 posto vina na planeti
  • Vino sa ocenom 4,5 u Vivino sistemu ocenjivanja bolje je od 99 posto vina na planeti

Sa Vivino ocenama u ruci, sledeće pitanje koje se često čuje je: koliko treba da platim za bocu dobrog vina? A za bocu prosečnog vina? A šta kažete na bocu izvanrednog vina?

Kao najveće svetsko tržište vina na mreži, sajt vivino.com prikuplja cene desetina hiljada internetskih trgovaca vinom i prikupili su na milione cena za milione različitih vina. To znači da znaju kako da razlikuju dobru od loše ponude.

Prosečna boca crvenog vina (ocena 3,6) košta 15,66 USD, dok vrlo dobra boca vina (ocena 4,0) u proseku košta 32,48 USD. A još bolja vina postaju eksponencijalno skuplja.

Iako su kvalitetna bela vina obično malo jeftinija, ona takođe slede isti trend eksponencijalnog poskupljenja što im je veća ocena. Za belo vino prosečna boca vina (ocena 3,6) košta 14,41 USD, dok vrlo dobra flaša (ocena 4,0) u proseku iznosi 24,94 USD.

Imajte na umu da, iako su gore navedeni proseci za sva crvena i bela vina, neke vinske sorte su skuplje od ostalih, čak i ako je kvalitet isti. Na primer, postoji toliko velika potražnja za šampanjcem da su slično ocenjena penušava vina iz Kalifornije mnogo pristupačnija. Šampanjac sa ocenom 4,0 košta u proseku 50,46 USD, dok penušavo vino iz Kalifornije sa ocenom 4,0 košta u proseku samo 31,73 USD.

Nadamo se da ste sada upoznati sa ocenama kompanije Vivino, prosečnim cenama vina i načinom na koji možete koristiti uslugu Vivino ocena da biste uočili mnogo toga. Uz najveće svetsko tržište vina, tim vinskih profesionalaca koji proizvode vina i vodeće podatke u industriji, sajt vivivno.com obećava da će vam preporučiti sjajna vina za koja zna da ćete dobiti dobru ponudu.

Izvor: https://www.vivino.com/; Preuzeto 3.4.2021. https://www.vivino.com/wine-news/how-much-does-a-good-bottle-of-wine-cost

, , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte