Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Evo jednostavnog pitanja koje me je oduvek zanimalo: Koliko se boca vina proizvede iz jednog hektara vinograda?(Znam da su neki vinogradi dosta gušći od drugih i da imaju veći prinos, ali generalno govoreći, koliko boca?)

Džejson, Ostin, Teksas

Dragi Džejsone,

U pravu ste da postoji mnogo promenljivih koje utiču na prinos vinograda. Da biste dobili bocu vina morate da zgnječite oko 600 do 800 zrna grožđa (između 3 i 10 grozdova, u zavisnosti od samog grožđa), ali razmak između stabala vinove loze, razmak između redova, uslovi berbe, sorta i starost grožđa utiču na to koliko ćete grožđa dobiti iz svakog hektara zemlje. Vinogradi obično proizvedu između 2 i 10 tona po hektaru zemlje (iako sam čuo i za veće i za manje prinose).

Ali šta to znači? Pa, tona grožđa daje nešto više od dva bureta vina. Svako bure sadrži oko 60 galona, 25 sanduka ili 300 boca. Prema tome, tona grožđa daje oko 60 sanduka ili 720 boca. Kada sve to spojite, vinograd sa vrlo niskim prinosom koji proizvodi 2 tone po hektaru daje oko 1440 boca, ili 120 sanduka, dok onaj koji proizvodi 10 tona po hektaru daje oko 7200 boca, ili 600 sanduka.

Dr Vinny

Izvor: https://www.winespectator.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://www.winespectator.com/articles/how-many-bottles-of-wine-are-made-from-1-acre-of-vineyard-5350

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte