Na izuzetno pogodnim terenima iznad dijela Petrčana i turističkog naselja Punta skala, Zoran Pantalon je sa svojim ortacima 2010. iznajmio zemljište od zadarskih Benediktinki i odmah se krenulo u čišćenje i duboko zaoravanje krškoga terena a onda je počela sadnja trsova.

Dvije godine kasnije već je brano prvo grožđe jasno u malim količinama. Naziv vinarije “Kraljevski vinogradi” vraća nas u godinu 1066. kada je Petar Krešimir Četvrti darovao to zemljište Benediktinki Čiki koja je na temeljima stare crkvice sagradila benediktinski samostan. Od tada pa sve do kraja Drugog svjetskoga rata benediktinke su obrađivale a po nalazima od 17. stoljeća i uzgajale vinovu lozu.

Ponovno su ušle u svoj posjed 1996. a kada su na 50 godina iznajmile zemljište na kojem loze već desetljećima nije bilo. Vinarija je činjenicu da je kralj Petar Krešimir darovao zemlju utkala u svoj naziv 2010. Na površini od 23 hektara (na preostalom dijelu od 24 hektara su mali podrum, kušaonica i restoran) zasađeno je 180000 trsova a na 15 hektara u zadarskomZatonu je još 120000 trsova . Najviše je plavca malog oko 100000, 50 tisućapošipa , 30 tisuća trsova crljenka a ostalo su nasadi žilavke, chardonnaya, muškata žutog, sauvignona te syraha i merlota.

Na p latou ispred restoranaorganiziraju se mnoge manifestacije poput zadarskog Avantura film festivala.
Vinarija poslovnu filozofiju vidi pretežito u HOREC-i a tek onda u širokoj konzumnoj potrošnji. Izvozi se u Njemačku, Austriju, Island te u Japan u kojem su vina dobila i priznanja “Oysters prize” za rose koji je proglašen najboljim vinomu sljubljivanju vina i oštriga.


U Zagrebu je u prostorijama Češke besede na tribini “Vrijeme je za” predstavljena su vina vinarije Kraljevski vinogradi. Na vinskoj radionici koju je vodio sommellier Tomislav Jakopović kušalo se osam vina: Pošip 2021., Pošip barrique 2020., Žilavka 2020., Rose (od plavca malog i crljenka u podjednakom omjeru) 2021., Amulet rose (polusuhi sa 13% ostatka šećera) 2021., Cuvee crni (plavac, merlot, syrah) 2019. Plavac mali 2017. i Crljenak 2016.


Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić

, , , ,
Takođe pogledajte