Hajde da proučimo stvarne razlike između staklenih i kristalnih čaša za vino, zajedno sa nekoliko bitnih detalja o izboru pravog staklenog posuđa na osnovu vaših potreba i kako to može uticati na vašu degustaciju vina.

Kristal sadrži minerale (obično malo olova), koji ga jačaju.

Primarna razlika između kristala i stakla je u tome što kristalno staklo sadrži od 2 do 30% minerala (sa ili bez olova). Ključna karakteristika kristalnih čaša za vino je da minerali ojačavaju materijal, što omogućava proizvodnju izdržljivih, ali tankih čaša za vino.

Postoji mnogo različitih vrsta čaša za vino koje možete izabrati i malo razumnih informacija o tome šta i zašto kupiti. Jedna od najvećih razlika u čašama za vino je materijal koji čini čašu. Kristal naspram stakla je pitanje, a ispostavilo se da pravi odgovor zavisi od vaših potreba. Hajde da to objasnimo i uputimo vas u stakleno posuđe koje će vam se svideti i koje se nećete plašiti da ga koristite.

Kristal naspram stakla kada su čaše za vino u pitanju

Kristalno staklo nema zaista kristalnu strukturu (na primer, kvarcna stena), ali ime se zadržalo jer zvuči mnogo manje preteće od olovnog stakla. Dakle, radi pogodnosti, nastavićemo da ga zovemo tako… možete i vi.

Kristal

 • Prelama svetlost (npr. svetlucavo)
 • izdržljiviji; obod se može napraviti veoma tanak
 • Porozno je i obično nije pogodno za pranje u mašini za sudove
 • opcije bez olova i sa olovom 
 • skupo ($$$)

Staklo

 • Obično pristupačnije ($)
 • Nije porozan i pogodan za pranje u mašini za pranje sudova
 • Borosilikatno staklo pruža opciju visokokvalitetnog izdržljivog stakla

Prednosti stakla

Postoji mnogo vrsta stakla, tako da je dovoljno reći da ovaj članak lako govori o osnovama. Ipak, primarna prednost stakla je da nije porozno i inertno, što znači da neće apsorbovati hemijske arome ili korodirati ako ga perete u mašini za pranje sudova. Većina staklenih čaša za vino će imati ivicu na obodu radi izdržljivosti, što nije poželjna karakteristika za uživanje u vinu; dakle, zašto staklene čaše za vino imaju tendenciju da se prave i prodaju jeftinije. Međutim, jedna vrsta stakla ima veliki potencijal, a to je borosilikatno staklo. Ima visoku izdržljivost, otpornost na toplotu i ogrebotine – ako ste upoznati sa staklenim šoljama za kafu Bodum, one su takođe napravljene od borosilikata.

Prednosti kristala

Prednosti kristala su sposobnost tankog predenja. Ovo je posebno korisno za čaše za vino na ivici čaše gde može biti veoma tanka, ali i dalje prilično jaka. Olovno staklo takođe lomi svetlost, što je prilično poželjno kada gledate svoje vino. Postoji još jedna vrsta kristala koja će oduševiti ljude sa mašinama za pranje sudova pod nazivom kristal bez olova. Obično se pravi od magnezijuma i cinka. Kristali bez olova ne samo da su izdržljivi, već se mnogi mogu prati u mašini za sudove. Nije da bih ga ikada stavio u mašinu za pranje sudova, ali restorani to rade, tako da možete i vi!

Olovo u odnosu na kristal bez olova

Što se tiče kvaliteta, obe vrste kristala – olovni i bezolovni – mogu se napraviti u veoma fine čaše. Tradicionalno, svo kristalno staklo je bilo olovno staklo i mnoga od njih i dalje jesu. Nije opasno kao čaša, jer vino nije dovoljno dugo izloženo staklenom posuđu da izluži olovo. Ovo se dešava samo pri dugotrajnom skladištenju, na primer ako ste viski čuvali više od nedelju dana u kristalnom dekanteru za viski.

Nije sav kristal jednak

U Velikoj Britaniji, stakleni proizvod mora da sadrži najmanje 24% mineralnog sadržaja. Procenat mineralnih materija i utiče na snagu kristala. Međutim, u SAD-u postoji malo propisa vezanih za termin kristalno staklo, a proizvođači mogu pogrešno koristiti taj termin.

Šta je bolje?  

Kada birate čaše za vino, najbolji način za početak je razmišljanje o svojoj ličnoj situaciji.

 • Ako mrzite ručno pranje stvari, potražite kristal bez olova ili standardno staklo
 • Ako često razbijate stvari, idite na staklo i nastavite da se zabavljate
 • Ako želite da imate „najbolje“, nabavite ručno predeni kristal
 • Ako voliš svoju mamu, kupi i njoj kristal

Na primer, ako imate decu ili mačke, možda biste želeli da se odlučite za pristupačno rešenje za stakleno posuđe ili čaše bez drške za koje je manja verovatnoća da će se prevrnuti. Uz to, ako možete imati samo 1 ili 2 specijalne kristalne čaše za povremeno uživanje u vinu, one čine veliku razliku u iskustvu degustacije, čak i ako je to samo osećaj.

Izvor: winefolly.com, preuzeto: 11.8.2022. https://winefolly.com/tips/crystal-vs-glass-when-it-comes-to-wine-glasses/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte