Dobrodošli u čudesni svet ledenog vina, jedne od najslađih grešaka koje je priroda ikada napravila.

Teško je znati kako bi neko ikad namenski pravio ovo vino. Pravo ledeno vino jedno je od najtežih, najteže pogođenih vina za proizvodnju. Zamislite samo sebe napolju na temperaturama ispod nule, u mraku, na klizavom brdu, usred smrznute zime, pokušavajući da uberete grožđe.

To je ledeno vino.

Ledeno vino, tako si fino

To je jedno od vina za koje se neki od nas prave da ga mrze. Napokon, gotovo dvostruko je slađe od Coca-Cole. Ipak, teško je prezirati divan poklon koji stvara grožđe i hladna klima.

Malo istorije

Pretpostavlja se da su u Frankenu, u Nemačkoj, tokom posebno hladne zime 1794. godine, vinari bili prisiljeni da stvore proizvod od grožđa dostupnog za berbu. Vina iz te berbe koja su nastala imala su neverovatno visok sadržaj šećera, uz odličan ukus. Tako je tehnika postala popularna u Nemačkoj. Do sredine 1800-ih, region Rheingau je pravio ono što su Nemci nazivali eiswein.

Pravljenje ledenog vina

Tajna ledenog vina je prerada smrznutog grožđa na oko -7 ° C. Smrznuto grožđe bere se smrznuto na vinovoj lozi i dolazi u vinariju.

Zamislite hiljade tvrdih, ledenih mermera kako padaju u drobilicu grožđa i prešu za grožđe. Jao! Mnoge prese za baštinu se lome pod pritiskom ceđenja smrznutog grožđa!

U svakom slučaju, samo oko 10–20% tečnosti u ovom smrznutom grožđu koristi se za ledeno vino. Sok je toliko sladak, da bi moglo da prođe od 3–6 meseci da se napravi ledeno vino. (Ovo je dugo, sporo, fino vrenje!)

Kada je sve gotovo, vina imaju oko 10% ABV i raspon slatkoće od oko 160–220 g / L zaostalog šećera. 220 g / L dvostruko je slađe od Coca-Cole!

Grožđe koje se koristi za proizvodnju ledenog vina

Od grožđa koje dobro uspeva u hladnim klimatskim uslovima najbolje se proizvode ledena vina, a među njima su: Cabernet Franc, Merlot, Gevurztraminer, Riesling, Gruner Veltliner, Chenin Blanc i Vidal Blanc. Cabernet Franc zapanjuje sjajnom narandžasto-rubin nijansom, ali teško ga je pronaći izvan Ontarija u Kanadi.

Pravo ledeno vino

Za istinsko ledeno vino potrebna je hladna klima gde se grožđe bere smrznuto na vinovoj lozi. Srećom, u Kanadi, Nemačkoj, Austriji i SAD-u desertna vina ne smeju biti označena kao ledeno vino ako se grožđe komercijalno zamrzava. Videćete ove proizvode koji su obično označeni kao „iced wine“ ili jednostavno „desertno vino“. Dakle, ako tražite istinsko ledeno vino, budite oprezni kupci i pročitajte etikete ili potražite informacije o proizvodnji.

Uparivanje hrane sa ledenim vinom

Kako je ledeno vino desertno vino sa eksplozivnim voćnim ukusima i na kraju visoko slatkog spektra, poželećete da ga uparite sa pomalo suptilnim desertima koji sadrže dovoljno masti da uravnoteže profil ukusa. Ako više volite slane, kasne noćne grickalice, sjajna opcija spajanja sa ledenim vinom bili bi mekši sirevi.

Nekoliko poslastica koje se dobro slažu sa ledenim vinom: torta od sira, torta od vanile, sladoled, kokosov sladoled, panakota od svežeg voća i mus od bele čokolade.

Očekujte da ćete potrošiti preko 30 USD

Proizvodnja ledenih vina je skupa. Ledeno vino zahteva 4-5 puta više grožđa. Osim toga, svo grožđe je ručno ubrano. Ipak, tržište ovih vina je malo, moguće je naći sjajna vina za oko 30 dolara (za bocu od 375 ml).

Na nesreću, mnoga odlična kanadska ledena vina prelaze 50 dolara za bocu od 375 ml. Ako vidite jeftinija ledena vina, verovatno se prave od komercijalno smrznutog grožđa („iced wine“ ili „Riesling ice“) ili su na neki način falsifikovana.

Starenje ledenog vina

Većina ljudi veruje da ledena vina mogu da stare samo oko 10 godina, ali određene sorte (rizling i gruner Veltliner) stare duže.

Ipak, ako volite trnce kiselosti u ledenom vinu, ne planirajte da ga predugo odležite. Ta se iskra vremenom smanjuje da bi se otkrilo sirupasto, bogato vino duboke bronze. Očekujte ukus melase, javora i lešnika u ledenom vinu koje je dugo odležalo.

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 23.6.2021. https://winefolly.com/deep-dive/ice-wine-youre-so-fine/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte