Pitanje: Da li ću se razboleti ako popijem bocu merlota koja je bila otvorena tri nedelje?

Džon B, Ohajo

Odgovor: Verovatno ne. Neprijatan ukus koji ste osetli u vinu iz boce koja je otvorena duže od dan-dva je posledica procesa oksidacije. Oksidacija se javlja, kao što možete predpostaviti, kada se kiseonik unese u vino. Često prisustvo plute ili drugog zaptivača sprečava oksidaciju do njenog uklanjanja, mada starije boce vina koje ostanu zapečaćene mogu vremenom oksidirati. Tanini služe za sprečavanje oksidacije u vinu, što objašnjava zašto crna vina, koja imaju mnogo više tanina od belih, mogu odležati duže od svojih belih kolega.

Oksidaciju je lako otkriti: vino će izgubiti veliki deo svog voćnog karaktera i biće gorkog ukusa. Ovaj ukus je, naravno, neprijatan, ali nije nužno štetan za vaše telo. „Upamtite da je sirće jedan od najuzbudljivijih nusprodukata oksidacije vina“, napominje Georgi Skoromonis, hemičar sa Univerziteta u Adelaidi. Ali Skoromonis naglašava da je malo verovatno da će doći do stvaranja sirćeta ili sirćetne kiseline iz oksidovanog vina – naročito u kratkom vremenskom okviru od tri nedelje – bez dodavanja acetobactera, bakterije koja pretvara alkohol u sirćetnu kiselinu.

Uprkos činjenici da vam od ovog merlota verovatno neće pozliti, svakako vam ne bismo preporučili da ga pijete. Neće biti baš dobrog ukusa.

Izvor: https://www.winespectator.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://www.winespectator.com/articles/can-i-drink-a-bottle-of-wine-that-has-been-open-for-three-weeks-48827

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte