Na kojoj temperaturi se flaširano vino smrzava?

Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Na kojoj temperaturi se flaširano vino smrzava?

—Džon, Gaithersburg, Md.

Dragi Džone,

Zavisi od sadržaja alkohola, ali većina vina će se smrznuti na oko 15 do 20 stepeni F (-9,4°C do -6,7°C), i trebalo bi da ostane na toj temperaturi neko vreme pre nego što se čvrsto smrzne. Tačka smrzavanja alkohola je niža od vode, ali kako se sadržaj vode u vinu počinje smrzavati, on će se početi širiti, a to će vršiti veliki pritisak na plutu, koja bi mogla početi da se gura, i na bocu, koja bi mogla da pukne. Nemojte zamrzavati boce vina!

— Dr Vinny

Izvor: www.winespectator.com, preuzeto: 30.7.2021. https://www.winespectator.com/articles/what-temperature-does-bottled-wine-freeze-at-5075

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte