Ovo je bogato jelo, bilo da pravite tradicionalne lazanje al forno sa mesom ili idete na verziju od rikote ili kremastih gljiva, pa koji će stilovi vina najbolje odgovarati?

Vino uz lazanje

Uparivanje lazanja i vina: brzi vodič

  • Goveđe lazanje zahtevaju zrela, sočna crvena vina
  • Isprobajte Barbera, Gamay, plus lakše stilove Carignan i Sangiovese
  • Izbegavajte previše hrasta i tanina
  • Ljubitelji vegetarijanske lazanje mogu probati lagano hrastov Chardonnay

Lasagne al forno, poreklom iz Emilije Romanje, oduvek je omiljeno među poznatim italijanskim jelima. Ali, bezbroj ukusa koje izazivaju slojevi testenine, bešamela i govedine mogu otežati uparivanje lazanja sa vinom.

Vina sa dobrim nivoom kiselosti će pomoći, jer su u stanju da preseku različite umake i slojeve.

“Lazanje imaju prilično bogat ukus, posebno ako uključuju bešamel i mleveno goveđe meso, pa bi crveno vino bilo savršeno”, rekao je Matthieu Longuere MS, vinski tutor u Le Cordon Bleu Londonu, u svom vodiču za usklađivanje vina i testenina.

„Izaberite zrelo, sočno, sveže vino poput italijanske Barbere, Beaujolaisa (Gamaya) ili austrijskog Zwiegelta.

Eric Zwiebel MS, somelijer u hotelu Summer Lodge i sudija Decanter World Wine Awards, rekao je: „Možete probati Dolcetto, Barbera, Blaufrankisch ili Gamay. Možete i da uparite lazanje sa rose vinom”.

Alexandre Freguin, glavni somelijer u Moor Rooms -u i Taittinger Sommelieru 2018. godine, rekao je da bi obraćanje pažnje na italijansko vino bilo dobro za početak.

„Možda neki južni uticaj, [kao što je] Nerello Mascalese sa Sicilije, ili Cannonau [Grenache] sa Sardinije“, rekao je.

„Karignan je još jedna crvena sorta koju treba razmotriti“, dodao je, sugerišući one iz čileanske doline Maule, sa ukusima maline i brusnice.

Lazanje i vino

Vina koja treba izbegavati

Ne želite da zadate jelu takmičenje.

„Bolje se kloniti hrastovine u vinu“, rekao je Longuere.

„Izbegavajte crvena vina sa previše tanina“, rekao je Zwiebel.

Međutim, budite oprezni pri izlasku na svetlost. „Mislim da vrlo lagani stilovi ne bi odgovarali ovoj vrsti jela – ne bi učinili nikakvu uslugu vinu ili hrani“, rekao je Freguin.

Vegetarijanska lazanje

Uparivanje vina sa vegetarijanskim lazanjama prirodno će zavisiti od punjenja. Sve varijacije sa kremom, puno rikote ili pečurki – i bez paradajz sosa – bolje bi pristajale uz belo vino koje ima malo težine, pa biste mogli da probate Chardonnay stilove sa malo hrasta.

Vegetarijanske lazanje sa delikatnijim ukusom takođe bi trebalo da deluju sa svetlijim, suvim belim stilom, kao što je Picpoul ili Sauvignon Blanc.

Izvor: https://www.decanter.com, preuzeto: 12.10.2021. https://www.decanter.com/learn/wines-with-lasagne-pairing-ask-decanter-411364/

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte