Tražite inspiraciju za sledeće veče pice? Evo nekoliko vrhunskih saveta.

Najbolje vino uz picu:

  • Barbera
  • Gamay
  • Prosecco
  • Sangiovese
  • Frappato
  • Fiano
  • Nero d’Avola

Pica je jedan od velikih kulinarskih poklona Italije svetu, a tradicionalno vrtenje pice u Napulju nedavno je UNESCO proglasio veštinom nematerijalne kulturne baštine.

Pivo se ponekad smatra klasičnim izborom za veče pice, ali postoje mnoga ukusna vina koja mogu briljantno da rade sa nizom preliva ako planirate da proslavite „umetnost pizzaiuola“.

Spajanje vina i pice: osnove

Za klasičnu picu Napolitana na drva sa paradajzom, mocarelom i jednostavnim dodacima, razmislite o vinu dobre kiselosti i puno jarkog voća koje će lepo uravnotežiti sa kiselošću paradajza.

Ako ste zainteresovani za italijanska crvena vina, onda bi to mogli biti Barbera d’Asti, lagani stilovi Sangiovesea ili čak Frapato sa Sicilije.

Takođe možete uzeti u obzir Gamay, bilo iz Beaujolaisa ili iz drugih krajeva vinskog sveta, kao što su Oregon ili Stellenbosch.

Pica postavlja opušteni ton i uparivanje može najbolje funkcionisati ako odaberete vino „koje se ne trudi previše“, kaže Helen Johanesen, somelijer koji vodi „Helen’s“ vinoteku, koja se pridružila losanđeleskom pica emporijumu Jon & Vinni’s.

„Volim da uparujem svetlija crvena vina kao što je Gamay, rose napravljen od zanimljivih sorti kao što je Montepulciano, pa čak i vina koja su u kontaktu sa kožom (aka narandžasta vina)“, rekla je za Decanter.com 2019.

„Očigledno je da se možete boriti sa nekim ubojitim Barolom ili slatkim rustičnim Rosom di Montepulcianom, ali mislim da bi lakoća i udobnost mogli biti izgubljeni.“

Imajte na umu da se smeli tanini u vinu i kiselost u hrani mogu sukobiti, kao što Matthieu Longuere MS ističe u drugom kontekstu u ovom članku Decantera o podudaranju crnog vina i ribe.

Prosecco: Penušavo vino uz picu?

„Uživam u mehurićima uz picu“, rekla je Emili O’Hare, somelijer, kritičar vina i saradnik Decantera iz Sijene, Toskana.

„Col fondo Prosecco radi poslasticu“, rekla je ona, predlažući Malibrana i Ca’ dei Zago kao proizviđače na koje treba obratiti pažnju.

O’Hare, koja takođe vodi odmore i kurseve akreditovane od strane Wine & Spirit Education Trust-a, dodala je: „Pica je žvakaća (testo) i kremasta (sir) i prelivena kiselinom (sos od paradajza), tako da je nešto hrskavo i teksturirano a ukusno, ono što čini kombinaciju tako osvežavajućom.

„Važno je da se osećate osveženo da biste nastavili da jedete.“

Vino sa picom sa feferonima ili kobasicama

Začinjeniji preliv kao što su feferoni će dominirati ukusom pice i možda će moći da se nosi sa vinom sa malo više stava.

Sočna mešavina Grenache/Syrah bi mogla biti odlična, ali pazite na previše tanina i hrasta.

U Toskani, O’Hare je rekla: „Ako bih ostala pri regionalnim i crvenim vinima, potražila bih mladi Chianti ili Chianti Classico Annata i stavila ga u frižider ili napolje da se ohladi, a uzela bih picu sa kobasicama koja može da se nosi sa izborom više taninskih vina.’

Voćni stilovi Nero d’Avola, posebno sa Sicilije, postali su oslonac na vinskim listama nekoliko picerija u Velikoj Britaniji i imaju težinu da se kombinuju sa picama na bazi mesa – iako nekim lošijim primercima može nedostajati ravnoteža, posebno ako se serviraju previše topla.

Vino sa picom od ananasa

Dodavanje ananasa pici je kontroverzna tema, kao što je islandski predsednik otkrio 2017.

Ali ako ste obožavatelj, onda biste mogli da pogledate bela vina sa dobrom kiselinom i dovoljno tela da predaju ukuse. Fiano iz australijske regije Riverina u Novom Južnom Velsu mogao bi biti zanimljiv, na primer.

‘Bela’ pica sa rikotom ili pečurkama

Bele pice menjaju prirodu uparivanja, jer kiselost paradajza više nije problem.

Sveža, suva bela vina mogu biti poslastica. „Volim da jedem našu picu „belu munju“, sa kiselim halapenjem i rikotom, sa belim vinima uzgajanim na vulkanskom tlu Sicilije ili Kampanije“, rekao je Johanesen.

Međutim, to ne mora biti belo vino. „Moja omiljena pica koju pravimo je ’super šampinjon’, to je pica od pečuraka istaknuta sirom rachera“, rekao je Johanesen.

„To je pomalo fanki ritam, koji moli za malo kiselog Carignana ili Zinfandela, ili čak pet nat rose sa malim dodirom ostatka šećera.“

Vino sa picom i puno belog luka

Beli luk može biti veoma jak ukus. Ako ovo kombinujete sa bosiljkom na pici, šta kažete na eksperimentisanje sa belim vinima u dodiru sa kožom, poput onih napravljenih od Vermentina? Obično bi se dobro slagali sa zelenim pestom.

Sa toliko uključenih preliva, vino i pica mogu biti odličan put za istraživanje i eksperimentisanje sa novim idejama za uparivanje.

Izvor: www.decanter.com, preuzeto: 7.12.2021. https://www.decanter.com/learn/how-to-pair-wine-with-pizza-413465/

, , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte