Svake godine otkrivamo sve više zemalja koje proizvode vino. Na primer, da li ste znali da u pustinji Gobi postoje vinogradi?

Nema sumnje da su nadolazeće vinske regije intrigantne, ali koje su zemlje u svetu najbolje u proizvodnji vina?

Spremni da se oduševite? Samo 10 zemalja proizvodi 80% vina na planeti. Hajde da bliže pogledamo vrhunske regione u svetu za proizvodnju vina.

Najpopularnije vinske regije sveta

4 glavna vinska regiona sveta su Francuska, Italija, SAD i Španija. Oni proizvode nešto više od polovine ukupnog vina na svetu.

4 najbolje vinske zemlje proizvode dovoljno vina da napune 5.771 olimpijski bazen!

1. Italija

Italija je pobedila Francusku od poslednje provere proizvodnje, ali su obe zemlje doživele velike pomake u svojoj proizvodnji tokom protekle decenije. Između 2011. i 2015. Italija je povećala proizvodnju za skoro 40%, oživljavajući svoju vinsku industriju koja je bila u zastoju prethodne decenije.

Glavno grožđe Sangiovese, Montepulciano, Merlot, Trebbiano Toscano, Nero d’Avola, Barbera, Pinot Grigio, Prosecco, Nebbiolo

2. Francuska

Dok se Francuska i Italija takmiče za najveći region proizvodnje vina u svetu, one takođe svake godine smanjuju proizvodnju vina. Francuska je smanjila proizvodnju za najmanje 11% od 2007.

Glavno grožđe: Merlo, Grenache, Trebbiano Toscano, Sirah, Cabernet Sauvignon, Carignan, Chardonnay, Cabernet Franc, Pinot Noir, Gamai, Sauvignon Blanc

3. Sjedinjene Američke Države

90% vina iz Sjedinjenih Država je iz Kalifornije. Kalifornija je dom najvećeg svetskog proizvođača vina, Gallo, u Modestu, Kalifornija.

Glavne sorte grožđa: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, ZinfandelSauvignon Blanc

4. Španija

Španija je dom najveće površine vinograda na svetu. Uprkos ovoj činjenici, Španija takođe ima mnogo niže prinose vina od susedne Francuske i Italije, što dovodi do manjeg ukupnog vina.

Glavne sorte grožđa: Tempraniljo, Airen, Garnacha, Monastrell, Bobal

5. Australija

Australija se prvenstveno oslanja na izvozno tržište vina. Pošto je američki dolar oslabio, Australija širi svoj marketing vina u Hong Kongu i Aziji.

Glavno grožđe: Shiraz (Syrah), Chardonnay

6. Argentina

Argentina nastavlja da povećava svoju proizvodnju vina iz godine u godinu, što rezultira ogromnom stopom rasta, ali se oslanja na izvoz vina.

Glavne sorte grožđa: Malbek, Bonarda, Chardonnay, Cabernet Sauvignon

7. Kina

Kultura vina je relativno nova u Kini, ali je u kratkom vremenskom periodu postala 5. najveći potrošač vina u svetu.

Glavno grožđe: Cabernet SauvignonMerlotCarménère, Marselan

8. Južna Afrika

Južna Afrika je dugo bila poznata po svom Chenin Blancu i proizvodi najveću količinu brendija na svetu.

Glavne sorte grožđa: Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon, Pinotage, Chardonnay

9. Čile

Čile je ponosan na sortu crnog vina Carmenere, poznatu kao „izgubljena sorta“ Bordoa. Ipak, izvozna tržišta zahtevaju tradicionalne sorte.

Glavno grožđe:  Cabernet SauvignonChardonnay, Carménère, MerlotSauvignon Blanc

10. Nemačka

Nemačko vinarstvo je poznato po svojim aromatičnim belim vinima. Nemačka vina se izvoze prvenstveno u SAD i Veliku Britaniju.

Glavno grožđe: RieslingMüller-Thurgau

Korisno je znati koje su vrste vina najpopularnije u svakoj od najvećih zemalja proizvođača iz dva razloga: vrednosti i kvaliteta.

Pronalaženje vrednosti i kvaliteta

Pogledajte bliže regione iznad, uključujući Nemačku, Italiju, Australiju i Argentinu. Svaka od ovih zemalja se fokusira na posebnu sortu vina. Na primer, Španija proizvodi najveću količinu Tempranilla na svetu. Što znači da Španija proizvodi i najvredniji Tempranillo kao i najbolji Tempranillo na svetu.

Sledeći put kada budete kupovali vino iz ovih vrhunskih regiona fokusirajte se na to kakva su njihova izuzetna vina. Veća je verovatnoća da ćete pronaći nešto u čemu ćete uživati.

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 17. 12. 2022. https://winefolly.com/lifestyle/top-wine-regions-of-the-world/

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte