vino i novac najskuplja vina na svijetu

Ljubitelji ste skupocjenog vina? Pogledajte listu najskupljih vina na svetu, možda ćete naći neko koje vama odgovara. Prethodnih nekoliko godina bile su veoma uspješne kada je reč o aukcijama vina. Neka vina su dostigla maksimalnu cenu, višu nego ikada do sada. Potražnja za skupocjenim vinima dovela je do toga da neke flaše vina dostižu cijenu od nevjerovatnih pedeset hiljada evra na licitaciji.

Pravi kolekcionari su spremni da daju ogromne svote novca da bi nabavili flašu nekih od najređih vina na svijetu. Na narednom spisku nalaze se samo neka od njih.

Romane Konti Gran Kru

Romane Konti Gran Kru je trenutno najskuplje vino koje košta tričavih pedeset hiljada evra po flaši. Vinarija Domen de la Romane Konti je veoma poznata među ljubiteljima vina. Njihov vinograd ima oko deset hektara i prvenstveno proizvode Burgundi. Ovo vino je jedno od najomiljenijih vina kolekcionara.

Muzinji Gran Kru

Još jedno Burgundi vino na listi čija je maksimalna cena oko pedeset hiljada evra po flaši, a u prosjeku košta dvadeset hiljada evra po flaši potiče iz vinarije Domen Liroj. Proizvedeno je koristeći savremenu tehnologiju obrade i prerade grožđa.

Egon Miler Rizling

Rizling iz vinarije Egon Miler košta u rasponu od milion do nešto preko trideset hiljada evra po flaši. Ovo bijelo vino potiče iz regije Mozel u Nemačkoj i ima porijeklo dugo preko tri stotine godina.

Domen Žorž i Kristof Rumije Muzinji Gran Kru

Još jedno vino pod nazivom Muzinji Gran Kru, ovoga puta dolazi iz vinarije Domen Žorž i Kristof Rumije.

Šambertin Gran Kru

U prosjeku, ovo vino košta oko sedam hiljada evra, a cijene dostižu i nevjerovatnih petnaest hiljada evra po flaši. Vino pravi vinarija Domen Liroj koja je osnovana 1988. godine.

Sovinjon Blan

Sovinjon Blan je bijelo vino koje pravi vinarija Skriming Igl i dostiže cijenu od devet hiljada evra, a u prosjeku se može naći za šest hiljada evra. Ova serija je, sasvim očekivano, ograničena. Dostupna je samo pravim ljubiteljima vina koji imaju dovoljno novca da je kupe.

Rišebur Gran Kru

Još jedno vino od vinarije Domen Leroj koje dostiže cijenu od oko deset hiljada evra po flaši. Proizvodi se samo sedamsto flaša godišnje. Ovo vino spada u grupu vina sa punim tijelom.

Monraše Gran Kru

Iako se vina iz vinarije Domen Lflev mogu naći i dosta jeftinije, cijena flaše Monraše Gran Kru koštaju oko deset do petnaest hiljada evra. Vinarija se prostire na teritoriji Francuske, na površini od oko pet hektara.

J.S. Terantez Madeira

Vino specifičnog naziva, J.S. Terantez Madeira, košta od osam do devet hiljada evra po flaši. Porijeklom je iz Portugalije i proizvodi se već skoro dvije stotine godina. Jako je teško naći piće iz ovog perioda koje je pitko.

Domen de la Romane Konti

Nevjerovatnu cijenu od skoro sto hiljada evra po boci dostiže bijelo vino iz vinarije Domen de la Romane Konti. Svega dvjesta pedeset flaša godišnje se proizvede.

Takođe pogledajte