Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Nakon što otvotite bocu vina, da li alkohol počne da isparava? Ako ostavite bocu otvorenu tri sata, da li će 14% alkohol postati 12% ili imati još manji procenat alkohola?

Daniel A, Panama

Dragi Daniele,

Počnimo od toga kako se utvrđuje sadržaj alkohola. Tokom fermentacije, šećer iz grožđa se pretvara u alkohol. Jednom kada se vino sipa u bocu, sadržaj alkohola se više ne menja.

Ali kada jednom otvorite bocu vina i izložite je vazduhu stvari počinju da se menjaju i tada, kao što ste i rekli, dolazi do isparavanja. I voda i alkohol u vinu su podložni isparavanju, i obično alkohol ispari nešto brže od vode. Ali ipak to zavisi od mnogo različitih promenljivih, uključujući temperaturu, protok vazduha i koliko je površine tečnosti izloženo vazduhu. Takođe, voda će isparavati brže na suvom, nego na vlažnom vazduhu.

U većini slučajeva, iako dođe do određenog isparavanja, njegov efekat će biti zanemarljiv. Treba da prođu dani, nedelje, pa čak i duže da se dobije bilo kakva merljiva razlika u sadržaju alkohola. Budući da vino ne sadrži veliku količinu alkohola – obično od oko 12 do 16 posto, neće ispariti ni približno brzo kao što bi ista količina medicinskog alkohola. Zapravo, vino koje samo stoji na vazduhu i isparava će se verovatno samo pretvoriti u sirće pre nego što će alkohol iz njega u potpunosti ispariti.

Ako želite da ubrzate isparavanje alkohola, možete da povećate površinu vina, protok vazduha ili temperaturu. Možete ga čak i staviti u šerpu i zagrejati. Ako uzmete tri boce crnog vina i zagrejete ga, zagrejete tako da do pola ispari, dobićete odličan sos od redukovanog vina za umakanje rebaraca.

Dr Vinny

Izvor: https://www.winespectator.com/, učitano: 31.8.2021. https://www.winespectator.com/articles/after-you-open-a-bottle-of-wine-does-the-alcohol-in-it-start-evaporating-45994

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte