Današnja tema govori o možda ne toliko poznatoj kombinaciji – a to je uparivanje vina sa krompirom. Krompir se po nekim istoričarima, kod nas gaji nešto više od 200 godina, a ne od pre 400 godina, kako neki tvrde. Ovo povrće potiče iz Južne Amerike, sa prostora koje danas zauzimaju teritorije Perua i Bolivije.

S obzirom na to da je krompir u našoj ishrani veoma zastupljen, dobro je znati i koliko može biti koristan za naš organizam. On je izdašniji izvor kalijuma od banana. Naime, naš organizam ima tendenciju da gubi kalijum kada pijemo alkohol, zbog čega konzumiranje hrane bogate kalijumom pre pijenja može pomoći da se poveća njegova količina u telu. Krompir je izuzetno bogat kalijumom i odličan je za grickanje pre pijenja. Raduje i činjenica da zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B6, utiče na proizvodnju dopamina i serotonina u organizmu, što povoljno deluje na nervni sistem i centre za regulaciju raspoloženja. Eto vredi zapamtiti i to da nam krompir može pomoći da se osećamo srećnije.

A kada govorimo o uparivanju hrane i vina, za ovako zdravu namirnicu sigurno se može naći odgovarajuća sorta uz koju se ona može jesti. U nastavku zato izdvajamo nekoliko jela od krompira, zajedno sa relevantnim vinima.

Krompir salata ide dobro sa roze vinom, zbog njenog kremastog ukusa koji se ne gubi usled blage arome koju sadrži roze vino. Najbolji je dodatak uz ribu, a i kao sama, salata se lepo uparuje sa vinom, posebno za vreme toplih letnjih dana.

Cuvee vino je uvek dobro kombinovati sa začinjenim jelima, a posebno u vreme kad smo roviti i kad nam treba dobra hrana. Zato pečeni krompir, potkan začinskim biljem i biberom uz čašu vina koje se dobija od različitih sorti vina, kakvo je Cuvee.

Krompir u obliku pirea predstavlja onu udobnu, klasičnu hranu kojoj se uvek rado vraćamo – nekada se servira kao dodatak, a nekada i kao glavno jelo. Ono što se sa ovom vrstom dobro uparuje je stari dobri Sauvignon.

Drugi izbor sa ovom sortom vina može da bude čips – veliki deo ljudi ovakvo uparivanje čini zaista srećnim. Pogotovo kada se treba nešto grickati uz film ili utakmicu. Slano hrskanje čipsa uz gutljaje citrusnog vina, tera samo na uživanje.


Slatki krompir kao lagan dezert fino se uparuje sa čašom crvenog vina, možda najbolje od neke dobre sorte Probusa ili Merlota i to je ono što se kao najslađe ostavlja za kraj.
Za koju god kombinaciju da se odlučite, sigurno je da nećete pogrešiti. Iznenadite svoje goste i napravite pravi hedonizam ukusa.

, , , ,
Takođe pogledajte