Završen je jubilarni 15. Zagreb VINOcom 2022.  na kojem je nastupilo 300 vinarija, OPG-ova i drugih izlagača. Ove godine Međunarodni festival vina i kulinarstva u zagrebačkom hotelu Esplanade,  trajao je četiri, a ne dva dana kao do sada.

Predsjednik Vlade Andrej Pleković u subotu 26. 11., u društvu ministrice poljoprivrede Marije. Vučković, posjetio je VINO.com.

Održano je i više radionica  po cijeni od 150 do 1400 kuna. Jedino najskuplja (1700 kn) radionica  na kojoj je tema trebala biti arhivska Bordeaux vina, nije održana jer je ekipa najavljenih sudionika iz Slovenije kasnila. Ali je zato održana radionica za 12 osoba po cijeni od 1400 kn na kojoj je predstavljena vertikala poznatog Super Toskanca  TIGNANELLO.

 Tomo Jakopović i Ivo Kozarčanin moderirali su radionicu na temu Žilavka – otisak hercegovačkog teroara!

Isti dvojac vodio je i radionicu “Rizlinzi – Kopjar vs Njemačka”. Bila je to vertikala rizlinga zagorske vinarije Kopjar i usporedba s korijenima – njemačkim vinima od ove velike sorte.

Enolog Krešimir Hren moderirao je radionicu “Škrlet – Hrvatski vinski biser”.

Poznati dvojac novinar Ivo Kozarčanin i sommelier Tomo Jakopović održali su radionicu:

“.U potrazi za izgubljenim buteljama.Vina koja je nemoguće, ili gotovo nemoguće nabaviti.”

Vinska regija kanadske Niagare poznata je u svijetu kao regija najboljih kanadskih Caberneta i ledenih vina.  Na radionici koju je vodio Marin Berovič kušao se izbora najboljih Caberneta Amaronea i ledenih vina.

Macerirana vina odležavana u amforama izazivaju uvijek interes kod ljubitelja vina. Kakva su hrvatska vina iz amfora istraživalo se na radionici koju je vodio sommelier Darko Lugarić.

I još jedna radionica Tome Jakopovića i Ive Kozarčanina, “Blatina – Elegantna strana hercegovačkog krša!” a Ivo Kozarčanin održao je i radionicu o velikim hrvatskim vinima u velikim bocama Magnum.

Vertikalno kušanje Pinot noira Kurtalj i pinota grigio by Coletti pripremio je sommelier Siniša Lasan a s Moranom Petričević imao je temu: “Burgundy through Albert Bichot Domaines.”

Novinar Željko Suhadolnik predstavio je arhivska vina ; vin diplomatique. Naime prije dosta godina revija Svijet u čaši i Badel1862 pokrenuli su suradnju s nekoliko veleposlanstava u HR radi promocije hrvatskih vina.

“WHISKY U VINSKOM SVIJETU…BRUICHLADDICH MICRO PROVENANCE SERIES,” bila je tema radionice Tomislav Ruszkowskog.

Svjetska vinska publika sve više zahtijeva ekološka/organska/biološka/biodinamička/ne intervencionistička vina, ali najbolja namjera lako postane ideologija, a konzument nesvjesna žrtva. Toj temi radionicu je posvetio Nenad Trifunović.

Festival je i ove godine bio  posvećen kulturi stola, vina i hrane. Priredba se uvijek održava uoči božićnih i novogodišnjih blagdana  što je dobar uvid za poslovne ljude i građane o mogućnostima u mjesecu darivanja. Festival se tradicionalno održava u hotelu Esplanade jer kušanje vina je svečanost pa je važno mjesto gdje se uživa u najboljim vinima.

 “Proizvođači su prepoznali vrijednost nastupa na festivalu što se i vidi iz popisa izlagača, a ljubitelji vina pak postali su svjesni naših razmišljanja i truda  ” – izjavio je direktor festivala Ivan Dropuljić.

Posljednji dan ponedjeljak nije bio toliko posječen od vinoljubaca ali zato je došlo mnogo ugostitelja jer je taj dan radi njihovog posla bio idealan da dođu i kušaju nova vina i odaberu ponudu za svoje restorane.

VinoCom je jedini festival na svijetu koji kada završi već je rasprodan za sljedeću godinu. Iako je ulaznica bila 200 kuna došlo je kušati vina osam tisuća  posjetitelja među kojima su bili trgovci, sommelieri, ugostitelji, ljudi iz javnog života, novinari ali i mnogi drugi ljubitelji vina i hrane.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić

Takođe pogledajte