Mrlje od vina se dešavaju i najboljima od nas. To je jednostavno rizik koji moramo da preuzmemo kada toliko volimo crveno vino. Konačno, usred dobrog provoda malo vina će se proliti i moraćemo da se pozabavimo čišćenjem. Ne bojte se, mrlje od crvenog vina nije tako teško ukloniti kao što mislite, pogotovo ako brzo postupite. Evo nekih od naših omiljenih trikova za uklanjanje mrlja od crvenog vina:

TRIK SA SOLJU (POSEBNO DOBAR ZA TEPIHE I PROSTIRKE)

Čim zaprljate tepih crvenim vinom, obrišite ga što je više moguće papirnim ubrusom, a zatim prekrijte celu mrlju solju sve dok u potpunosti ne pokrijete mrlju tako da se crvena fleka ne vidi. Pustite da mokra mrlja upije so, a zatim osušite. Kako se so suši, tako će apsorbovati mrlju. Na kraju jednostavno sve usisajte.

SMEŠA DETERDŽENTA ZA SUĐE I HIDROGEN PEROKSIDA (ODLIČNO ZA ODEĆU)

Pomešajte jednake količine deterdženta za suđe i hidrogen peroksida. Prelijte smešu preko mrlje od vina i ostavite da se upije. Trebalo bi da vidite kako mrlja počinje da bledi skoro istog trena. Nakon što ste dozvolili da smeša upije mrlju, operite odeću normalno. Ovaj trik najbolje funkcioniše na odeći svetlih boja, jer je hidrogen peroksid sklon izbeljivanju.

KLJUČALA VODA (ODLIČNA ZA STOLNJAKE)

Prokuvajte vodu u čajniku. Dok se voda greje, pronađite veliku staklenu činiju i stavite je u sudoperu. Zatim zategnite deo tkanine sa mrljom po činiji i pričvrstite ga gumicom. Tkanina treba da bude skroz zategnuta. Kada voda proključa, sipajte je sa visine od oko 30 cm iznad mrlje direktno na tkaninu. Mrlja bi trebalo da se ispere.

SIRĆE I TEČNI DETERDŽENT ZA VEŠ (JOŠ JEDAN ODLIČAN TRIK ZA ODEĆU)

Prekrijte mrlju sirćetom koje neutrališe ljubičaste i crvene pigmente. Odmah nakon nanošenja sirćeta, utrljajte tečni deterdžent za veš, a zatim operite u vrućoj vodi. Mrlja treba da nestane.

IZBELJIVAČ (ZA ONU BELU KOŠULJU PO KOJOJ STE ISPROSIPALI VINO NA VENČANJU)

Iako ne preporučujemo upotrebu izbeljivača za sve mrlje od vina, najbolji je u situaciji kada vino treba da izvučete iz belih tkanina. Jednostavno namočite tkaninu u izbeljivač oko deset minuta, a zatim operite u vrućoj vodi. Mrlja će nestati.

***

Ako gore navedeni trikovi ne urade posao, hemijski proizvod za koji smo čuli da odlično deluje je Wine Away, koji uklanja čak i stare i suve mrlje, iako to nikada sami nismo probali.

Ako ništa od ovoga ne uspe, ili pravite više mrlja nego što je uobičajeno, razmislite o tome da pijete samo belo vino!

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://vinepair.com/wine-blog/5-ways-remove-red-wine-stain/

, , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte