Pitajte dr Vinny

Dr Vinifera, zvani dr Vinny, sa sajta winespectator.com, odgovara na najteža vinska pitanja čitalaca, od finih tačaka bontona do nauke o vinarstvu. “I ne brinite, ja nisam vinski snob – takođe možete da mi postavljate ona „glupa pitanja“, koja vam je previše neugodno da pitate svoje prijatelje vinske štrebere! Nadam se da će vam moji odgovori biti obrazovni, osnažujući, pa čak i zabavni. I ne zaboravite da pogledate moja najčešće postavljana pitanja i moju kompletnu arhivu za sve moje klasike pitanja i odgovora” kaže dr Vinny.

Dragi dr Vinny,

Možete li objasniti po čemu se razlikuju Port i Sherry?

— Malcom M, Newmarket, Ontario

Dragi Malcom,

Port je u istoj porodici kao i Sherry u smislu da su oboje obično ojačana vina – to znači da se destilovana žestoka pića poput brendija dodaju vinu dok se pravi. To utvrđenje povećava sadržaj alkohola; u mnogim stilovima to se radi kako bi se zaustavila fermentacija, što takođe ostavlja zaostalu slatkoću. 

Ali i Sherry i Port dolaze sa različitih mesta i prave se na različite načine. Sherry je obogaćeno vino iz regije Jerez u Španiji, gde je primarno grožđe Palomino; dok vino fermentira, dozvoljeno je da se na vrhu vina stvori sloj kvasca koji se naziva florom, štiteći ga od kvarenja i oksidacije (iako je većina Sherry vina napravljena u oksidativnom stilu). Većina Sherry vina tada odležava u sistemu solera, u kojem se berbe mešaju kako bi se osigurala konzistentnost krajnjeg proizvoda.

Port, s druge strane, dolazi iz portugalske doline Douro, gde su primarno grožđe Touriga Nacional, Touriga Francesa i Tinta Roriz (Tempranillo), ali je dozvoljeno više od 80 sorti. Nekih godina vinogradari iz doline Douro „proglašavaju“ berbu posebno kvalitetnom i prave Vintage Port, ali se većina Porta takođe meša iz različitih berbi radi konzistentnosti. Postoji mnogo različitih stilova Porta, o kojima možete čitati u mom “Port Primeru”.

— Dr Vinny

Izvor: www.winespectator.com, preuzeto: 30.7.2021. https://www.winespectator.com/articles/how-is-port-different-from-sherry-53778

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte