Članovi udruge Portugizac Plešivica i njihovi gosti i ove su godine simbolično najavili berbe. Bralo se portugizac u vinogradu OPG-a obitelji Ciban od kojeg će nastati mlado vino koje miriše na jesen.
Predsjednik Udruge Tomo Haramija označio je početak berbe u kojoj su sudjelovale i mlade djevojke čuvarice tradicije u narodnim nošnjama te brojni gosti.

„Vinogradari kažu kako je ovo dobra godina pa sam uvjeren kako će i rezultati njihovog cjelogodišnjeg rada i truda biti vidljivi kroz vrhunsku kvalitetu vina i pjenušaca na koju su nas već i navikli. S užitkom gledam u što se pretvorio ovaj naš kraj i u kojoj mjeri naši vinari nameću trendove i podižu ljestvicu kvalitete. Svim vinogradarima i vinarima želim uspješnu berbu!“, istaknuo je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Važno je naglasiti kako je portugizac udruge Portugizac Plešivica zajedno s ostalim proizvođačima s Plešivice osvojio srebrnu medalju na natjecanju Portugieser du Monde. „U planu nam je od ove godine u suradnji s tvrtkom Plešivičko vinogorje, koja je potkraj 2021. godine preuzela podrum Poljoprivredne zadruge Plešivica, napraviti iskorak s proizvodnjom vina Portugizac Plešivica selection. S time želimo osigurati na tržištu veći volumen i prepoznatljivu stilistiku portugisca koji nakon redovne berbe prvi izlazi na naše tržište kao mlado vino“ rekao je Željko Gregorić, tajnik udruge.

Portugizac je mlado vino crvene boje s ljubičastim odsjajem. Srednje krupne bobice ove sorte grožđa imaju 14 do 16 posto šećera, dok se u okusu vina mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. To mlado vino brzo zrije, pa se nakon vrenja pretače i pušta u prodaju ili miješa s drugim crnim vinima. Dobra godišta portugisca prepoznaju se po ukupnoj količini alkohola od oko 12 posto, te ukupnoj kiselini iznad 6 grama po litri.

Osim po kvaliteti vina, plešivički vinari nameću nove trendove i u proizvodnji. Tako je OPG Ciban među vinarijama koje su u postupku stjecanja ekološkog certifikata kakav je na Plešivici već dobila obitelj Tomac.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić

, , , , ,
Takođe pogledajte