Naučite podatke o hranljivosti crvenog vina, belog vina, penušavog vina i slatkog vina. Kalorije se razlikuju od vina do vina, u zavisnosti od alkohola i nivoa slatkoće.

Pitanje: Zašto vino nema nutritivne podaci na etiketi? Jedan od razloga zašto podaci o nutritivnoj vrednosti nisu navedene na etiketama vina je uslov da se alkoholna pića ne klasifikuju kao hranljiva. Naravno, to ne znači da nema kalorija!

Podaci o hranljivosti vina

Vreme je da razumete šta je u vašem vinu i kako različite vrste vina utiču na kalorije i hranljive materije.

Zašto podaci o hranljivosti vina nisu standardizovani?

Pošto je alkohol primarni izvor kalorija u vinu, ne postoji standardni broj. U osnovi, slađe grožđe fermentira u vino sa više alkohola. Osim ugljenih hidrata i kalorija, u vinu iz ljuske grožđa ima i hranljivih materija. Crvena vina spadaju u ovu kategoriju i generalno sadrže više minerala i antioksidanata od većine belih vina.

Šta je primarni izvor kalorija u vinu?

Alkohol je primarni izvor kalorija u vinu. Dakle, alkohol više utiče na kalorije u vinu nego šećer. U nekim retkim slučajevima, blago slatko i niskoalkoholno vino će zapravo imati manje kalorija od suvog, visoko alkoholnog vina. Ovo je slučaj sa Moscato d’Asti (sa samo oko 5,5% ABV!).

Ugljeni hidrati u vinu

Ugljeni hidrati u vinu potiču iz šećera. Vino sadrži oko 0-19 grama ugljenih hidrata po porciji u zavisnosti od toga koliko je slatko. Naravno, većina tihih, suvih vina ima mnogo manje. Ova procena ne uključuje aromatizovana vina, koja imaju mnogo više ugljenih hidrata.

Koji drugi nutrijenti se mogu naći u vinu?

Fluorid

40% preporučenog dnevnog unosa – Sprečava karijes kada se koristi lokalno.

Mangan

10% – Antioksidans blagotvorno deluje na mozak, jetru i nervni sistem.

Kalijum

5% – Pomaže da vaše srce kuca.

Gvožđe

4% – Isporučuje kiseonik vašem telu.

Vitamin B6 

4% – Pomaže pristup energiji u vašem telu.

Vitamin B2

3% – zvani riboflavin. Antioksidans koji pomaže u isporuci kiseonika u telu.

Fosfor

3% – Jača kosti, reguliše hormone i pomaže varenju.

Holin

2% – Pomaže u pamćenju i funkciji jetre.

Šta je sa sulfitima u vinu?

Većina vina sadrži od 20 do 150 mg/L sulfita. U SAD, zakonska granica za vino je 350 mg/L. Uzgred, sulfiti možda nisu tako loši kao što mislite.

Da li bi podaci o hranljivosti vina trebalo da budu na etiketama vina?

Početkom februara 2013, ministar zdravlja Velike Britanije je objavio da postoji nova diskusija o „mogućem uključivanju sadržaja kalorija na etikete“ na alkoholna pića. Izjave o alergenima, kao što su sulfiti, trenutno se moraju pominjati na većini etiketa vina širom sveta.

Od tada nije mnogo urađeno.

Izvor: winefolly.com, preuzeto: 7.12.2021. https://winefolly.com/tips/wine-nutrition-facts/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte