Poletti vina xMas

Crno vino ukusnije je ako ga pijete uz glazbu Jimija Hendrixa ili Rolling Stonesa a i bijelo ima svoje glazbene miljenike, pokazalo je istraživanje škotskih znanstvenika na Sveučilištu Edinburgh. Stručnjaci su otkrili da okus cabernet sauvignona jača kad se pije uz “jaku i tešku glazbu” a chardonnay bolje prija uz “poletne i osvježavajuće” melodije.

Poletti malvazija istarska


Na temu sljubljivanja vina i glazbe diWine Bar odlučio je provesti istraživanje uz pomoć renomiranog istarskog vinara Petera Polettija – najboljeg DJ-a među vinarima i najboljeg vinara među DJ-ima, koji već godinama prakticira spajanje vina i glazbe.


Večer pod nazivom Poletti Xmas sastojalo se od radionice sljubljivanja vina, hrane i glazbe namijenjene predstavnicima medija i vinskim profesionalcima, te od druženja namijenjenog ljubiteljima vina koji su uz Poletti malvaziju, teran i ukusne plate uživali u zvucima biranih vinila koje je Poletti puštao tijekom večeri.
Na radionici predstavljena su četiri vina, koja su udruženim snagama prezentirali otac Piero i sin Matteo Poletti, nasljednik ugledne vinarije koja je ove godine proslavila 180 godina postojanja. Piero Poletti, je objasnio temeljne principe sljubljivanja vina i glazbe: „Kada biram glazbu uz neko vino, to vino zamislim kao osobu. Zapitam se je li staro ili mlado, je li muško ili žensko, kako izgleda, je li nježno i elegantno ili pak snažno i robusno. Tada mi spontano u glavi dolaze ideje za pjesme koje bi takva osoba slušala, odnosno koje odgovaraju s određenim vinom.“

Vino i muzika


Prvo vino, Malvazija 2021 sljubljena je sa zalogajima od mozarelle u umaku od vrhnja i jogurta sa koricom limete, uz koje se slušalo Fresh od Cool And The Gang i klasik Tea For Two od Nat King Colea. Nešto ozbiljnija, odležana Malvazija Classica i brie sljubljeni su sa pjesmom Bee Geesa How Deep Is your Love. “Merlot 1842.”, kupaža iste sorte iz dvije različite godine (2016. i 2018.) sljubljen s paštetom od tune, spojen je s pjesmom Misty Arethe Franklin i s Wild Horses od Rolling Stonesa. . Posljednje vino, Cabernet sauvignon sljubljen je uz Barry Whitea i pjesmu Baby Blues.

Poletti Merlot 1842


U nastavku večeri, gosti diWine Bara popunjenog do zadnjeg mjesta uživali su u biranim pjesmama od 1920-tih do 1980-tih, te u duhovitim Pierovim anegdotama iz vremena kada je radio kao DJ.
Vinarija Poletti uzgaja vinovu lozu na devet ha vlastitih vinograda i ima sedam vinskih etiketa. “Ako želiš raditi vino, neka bude onakvo kakvo bi i sam želio piti.” – prisjeća se Piero Poletti riječi svoga oca, koji ga je u ranoj dobi uveo u svijet vinarstva. Upravo su te riječi bile glavna motivacija Peteru Polettiju u vrijeme socijalizma kada je vinarstvo Istre patilo od nametnutog sindroma visokih prinosa i niske kvalitete. Jedan je od prvih vinara koji se odvažio proizvoditi kvalitetno vino po visokoj cijeni, što je u početku dočekano sa podsmijehom od strane kolega i prekupaca, a sama obitelj pretrpjela je financijski vrlo izazovno razdoblje.

Poletti

Zato si danas vinarija Poletti može priuštiti da, primjerice, njihov Cabernet sauvignon odležava pet godina u podrumu, a zatim bude nagrađen na svjetskom natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020 kao peti najbolji Cabernet Sauvignon u svijetu. Osim ka ekološkom vinarstvu, obitelj se sve više okreće prema vinskom turizmu. Zajedno sa suradnicom Jasnom Matić prije nekoliko godina renovirali su staru kuću u središtu Poreča i pretvorili je u eno-gastro hram pod nazivom Wine & Food Casa.

Manzolin.
Pripremio: Tomislav Radić
Foto: Irena Lučić

Takođe pogledajte