Da li posluživanje vina na određenim temperaturama utiče na ukus vina? Postoje li idealne temperature za serviranje različitih vrsta vina? Da, da! Znati koje vino treba poslužiti na kojoj temperaturi je mnogo lakše nego što mislite. Ako tražite brz, elegantan način da izmerite temperaturu svojih vina, morate nabaviti termometar za ljubitelje vina!

VODIČ ZA POSLUŽIVANJE VINA NA PRAVOJ TEMPERATURI:

Razlog zašto pokušavamo da poslužimo vino na odgovarajućoj temperaturi je taj što temperatura može dramatično uticati na miris i ukus vina. Posluživanjem vina na idealnoj temperaturi osiguravamo najbolje iskustvo.

Evo tri opšta pravila koja bi trebalo da vam dobro posluže:

PENUŠAVO VINO TREBA POSLUŽITI LEDENO HLADNO – 5 do 10 stepeni celzijusa

Volimo da naše penušavo vino stavimo u zamrzivač oko sat vremena pre nego što ga otvorimo – ali ne zaboravite na njega ili ćete imati eksploziju. Ako nemate vremena, takođe možete staviti bocu u posudu za led na 30 minuta i imaćete slične rezultate. Ledeno hladna temperatura održaće fine mehuriće, bez stvaranja pene. Nakon što otvorite bočicu i sipate prve čaše, otvorenu bocu stavite na led dok se cela boca ne popije.

BELO VINO I ROZE TREBA POSLUŽITI VEOMA HLADNO – 10 do 15 stepeni celzijusa

Najbolji način da ohladite belo vino i roze je da ga stavite u frižider odmah nakon kupovine; međutim, ako vino kupite istog dana kada želite da ga popijete, ostavite ga u frižideru nekoliko sati ili ga stavite u zamrzivač na oko 30 minuta. To bi trebalo da uradi posao! Nakon što otvorimo bocu i sipamo svima prvu čašu, bolje je ne stavljati na led, već je pustiti da se znoji na stolu, jer se aroma i karakter vina blago menjaju sa porastom temperature, što je dobro.

CRVENO VINO TREBA POSLUŽITI HLADNO – 15 do 20 stepeni celzijusa

Najčešća zabluda u vezi sa crvenim vinom je da je idealno da se služi na sobnoj temperaturi, a zapravo je najbolji način za uživanje hladno služenje. Da bi se crveno vino ohladilo na odgovarajuću temperaturu, volimo da ga stavimo u frižider sat vremena pre serviranja. Za brže rezultate, možete ga staviti u zamrzivač na samo 15 minuta. Nakon otvaranja i dekantiranja ili prvog posluživanja, baš kao i kod belog, volimo da vino ostavimo na stolu da se polako zagreje.

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://vinepair.com/wine-101/right-temperature-serve-every-type-wine/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte