Regionalno vinsko carstvo u Beogradu!

Pripremila: N.Cuturic 08.11.2022.

November je poseban mjesec sto se tiče vina. Radovi u vinogrdima privode se kraju, vinari su već u procesu pravljenja novog vina sa kojim će jednog dana osvajati vinoljubce i vinsku scenu, a sajmovi su tu da nas sve okupe u degustaciji, učenju, sklapanju novih poznanstava i dogovora. 

Sala Beogradskog hotela “Metropol Palace” u subotu, 05.11.2022. bila je mala da primi istinske ljubitelje vina u kome je održana druga “Regionala”. Reč je o regionalnoj izlozbi vina od regionalnih autohtoni sorti grožđa.

Kao region uveliko smo poznati po vrancu, prokupcu, plavcu malom, grascu, tamjanici, posipu, malvaziji, a ovo je bila jedinstvena prilika da se posetioci upoznaju i sa manje poznatim vinima od sorti seduša, trnjak, neoplanta, sila, grk,refosek, crljenak…sve ukupno predstavilo se preko 40 autohtoni sorti grožđa od kojih se prave najcjenjenija vina u regionu.

Uz vinsku času koju je svaki posjetilac dobio na ulazu moglo se degustirati veliki broj vina od velikog broja regionalnih sorti grožđa sa ovih prostora kao i svi stilovi vina.

Vinski ljubiteljima predstavilo se preko pedeset regionalnih vinarija sa svojim najboljim vinima, koje čine nas region i te kako autentičnim. Od Slovenije do Sjeverne Makedonije. Od “Movie” do “Tikveša”, sva vina su ostavila veliki utisak na vinoljubce. Uz srpske vinarije, najveći broj vinarija dolazi iz Hrvatske. Svaka vinarija neguje tradiciju vina od autohtoni sorti što svakako zaslužuje posebnu paznju. Na ovogodišnjem sajmu vina pojedine vinarije su predstavile nove etikete, a neke su i iznele svoja arhivska vina. 

Izuzev vina, posetioci su mogli uzivati i u izvrsnim i autentičnim sirevima i suhomesnatim proizvodima čime je stavljen poseban pečat na regionalnu ponudu.

Takodje, nije izostao ni muzičko-zabavni deo programa sto je dodatno opustilo sve posetioce.

Najveći uspeh ovogodišnjeg regionalnog sajma vina je zadovoljstvo svih posetilaca i izlagača. Na prošlogodisnjoj “Regionali” bilo je 40-ak izlagača, a na ovogodišnjoj preko pedeset. Nadamo se da će taj broj rasti i da će nas vinari iznova pozitivno iznenađivati sa vinima koja polako ali sigurno zauzimaju dobro mesto na vinskoj sceni.

Sledeći vikend održava se treći Novosadski salon vina u hotelu “Park”. Posetioci će imati priliku da uživaju u vinima od sedamdeset izlagača iz regiona i zemlje, ali i priliku da prisustvuju nekom od predavanja o vinima, radionicama, degustacijama i debatama o najboljijm vinima. 

Takođe, u Bijeljini 11.11-12.11.2022. održava se Semberski sajam mesa u kome ce imati ušešće i vinarije iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Prava prilika da posjetite neku od vinskih manifestacija i uzivate u vikendu. Na vama je samo da odaberete drustvo sa kojim cete uzivati u vinu. 

Takođe pogledajte