Pikantna crvena vina u Španiji su promišljajuća i složena. Tipično su malo svetlija od kalifornijskog Caberneta, ali bogatija i sitija od Pinot Noira.

Najčešće korišteno crveno grožđe u Španiji je ljupko grožđe Tempranilo i bogata Garnaša, ali Cabernet Sauvignon takođe postaje sve popularniji.

Glavno grožđe u Španiji je Tempranilo, a odmah iza njega je Garnaša. U prošlosti su španska crvena vina bila poznata kao dostojna starenja decenijama i zbog toga su bila veoma skupa. Sada kada je tehnologija dostupnija, proizvode se pristupačnija, voćnija vina.

Najpoznatije crveno vino u Španiji je Rioja, a proizvodi se od grožđa Tempranilo. Rioja je obično vrlo složena i ukusna. Još jedno poznato vino je Priorat koje se uglavnom pravi od Garnaše i obiluje tamnim voćem, začinima i vanilom.

Ponekad vina Rioja i Priorat mogu biti skupa zbog svog dugog starenja, ali često iste vinarije prave mnogo pristupačnija vina koja odležavaju kraće vreme, ali su i dalje ukusna!

Karakteristike:
Visoka kiselost, puno telo

Slaganje uz hranu:
Govedina, teletina, živina

Grožđe:
Garnaš, Tempranilo

Zanimljivosti:

  • Španija ima najviše zemljišta zasađenih vinogradima u bilo kojoj zemlji na svetu!
  • Španija je poznata po tome što je koristila američke hrastove bačve umesto francuskih hrastovih, jer im je drvo bilo lako dostupno nakon što su započeli kolonizaciju novog sveta.
  • Španski vinogradi su obično zasađeni veoma razmaknutim vinogradarskim redovima.
  • Tri kategorije po dužini odležavanja vina pre flaširanja su sledeće: Crianza (2 godine), Riserva (3 godine) i Gran Riserva (5 godina).
  • Dva najčešće zasađene sorte grožđa za crvena vina u Španiji su Garnaš i Tempranilo.

Izvor: https://www.vivino.com/, preuzeto: 12.4.2021. https://www.vivino.com/wine-styles/spanish-red

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte