Kada je i kako vaša vinarija osnovana, kako je tekao njen razvoj?

Vinarija Reljić je zvanično osnovana 2015. godine kada je posađen i prvi hektar vinograda. Vinarija je nastala iz ljubavi prema vinu i proizvodje istog iz hobija za sopstvenu potrošnju godinama pre njenog osnivanja. U godinama nakon osnivanja uložili smo puno u sam kvalitet naših vina, kupili smo modernu opremu za samu proizvodnju i zaposlili smo mladog, talentovanog i perspektivnog enologa.

Koliko je duga tradicija vinarstva u vašoj porodici?

Porodica Reljić potiče iz Dalmacije gde je proizvodnja vina bila normalna pojava u skoro svakom domaćinstvu i samim tim tradicija proizvodnje vina seže vekovima unazad. Aleksandar Reljić je prvi u našoj porodici koji je zvanično osnovao vinariju i počeo da se bavi proizvodnjom vina na nekom višem nivou.

Kolika je vaša godišnja proizvodnja?

Trenutna godišnja proizvodnja je 12000-15000 litara.

Da li planirate povećanje ili smanjenje proizvodnje u narednim godinama ?

Planiramo da proizvodnja bude primerena maloj porodičnoj vinariji kakva naša i teži da bude. To je oko 20000 litara godišnje.

Koje etikete imate u ponudi?

Sve naše etikete nose ime Rebus. Budući da smo prvobitno pravili samo crvena vina ideja je bila da se svake godine pravi drugačija kupaža (sortni sastav i/ili procentualni odnos sorti) i zato smo na predlog našeg kuma etiketi dali to ime. Vremenom smo jako zavoleli to ime i postalo je prepoznatljiv brend, pa smo odlučili kada smo 2019. godine prvi put napravili rose od Merlot-a i belo vino od Sauvignon Blanc-a da etikete nazovemo Rebus Rose i Rebus Beli, a crveno vino Rebus Crveni. Sam stil vina kome težimo se ne menja iz godine u godinu.

Pored toga pravimo i Rebus Reserve. To je crveno vino koje se pravi samo u najboljim godinama u ograničenoj seriji. Do sada, za 7 godina postojanja vinarije, napravljena je samo 2019. godine u maloj seriji od 1200 boca.

Šta karakteriše vinski region kom vaša vinarija pripada?

Palićki region karakterišu topla leta i umereno hladne zime. Zemljište je dosta šaroliko od peščanog do plodne crnice. Karakteristične sorte našeg podneblja su Kadarka i Kevedinka koje dobro uspevaju na peščanom tlu u okolini Subotice i Palića. Naš vinograd se nalazi na tlu u kom je prvih pola metra dubine plodna crnica bogata humusom, a ispod toga je sloj žute glinovite zemlje. Iz tog razloga se mi nismo opredelili za sorte karakteristične za peščano zemljište i naše podneblje.

Kakve su specifičnosti vaših vina?

Sva naša crvena vina odležavaju godinu dana u barrique buradima od srpskog, francuskog, mađarskog i američkog hrasta. Osnovna linija odležava u korišćenim i novim barrique buradima, a Rebus Reserve isključivo u novim barrique buradima od francuskog i američkog hrasta.
Što se tiče crvenih vina mi se trudimo da osnovna linija bude srednjeg tela, da ne budu previše taninski tvrda i da bude dominantno okarakterisana primarnim aromama odnosno crvenim i crnim voćem, a u pozadini da budu sekundarne i tercijarne arome nastale procesom proizvodnje i odležavanjem u kao što su kokos, vanila, kafa, kedrovina…


Rebus Reserve je vino koje se od osnovne serije razlikuje po tome što je punijeg tela i obimnijeg aromatskog kompleksa.

Bela i rose vina su iz inoks tankova i zamišljena su da budu lagana, osvežavajuća vina okarakterisana voćnim, cvetnim i pomalo mineralnim aromama.

Koje od vaših vina biste naročito preporučili i zbog čega?

Sve zavisi od doba godine, tokom leta svakako više prijaju lagana bela i rose vina kao što su naš Rebus Beli i Rebus Rose, a tokom zime bih predložio Rebus Crveni ili Rebus Reserve.

Šta je po vama presudno za ukus vaših vina – kvalitet grožđa, način proizvodnje ili nešto treće?

Kvalitet grožđa je osnovni uslov za proizvodnju kvalitetnih vina, ali ne i jedini. Od dobrog grožđa ne mora nužno da se napravi dobro vino ukoliko mu se ne posveti odgovarajuća pažnja u podrumu. Izuzetno je bitno znanje i posvećenost ljudi koji se bave proivodnjom vina od trenutka kada dobro grožđe uđe u vinariju. Takođe bitno je i voleti taj posao.

Koliko pažnje posvećujete marketingu?

Kao mala vinarija nismo u mogućnosti da izdvojimo velike resurse za marketing, ali se trudimo da posećujemo sajmove i budemo aktivni na društvenim mrežama.

Na kojim su sve tržištima prisutna vaša vina?

Za sada samo na srpskom tržištu, a budući da je kapacitet proizvodnje mali, verujem da će i u budućnosti ostati tako.

Da li su vaši proizvodi predstavljani na nekim sajmovima i izložbama?

Jesu, trudimo se svake godine da učestvujemo na 4-5 vinski sajmova ili izložbi u zavisnosti od vremena, mada termini znaju nekada da budu u vreme berbi kada male vinarije koje nemaju zaposlene zadužene za marketing ne mogu da izdvoje vreme za sajam.

Koliko su nagrade važne u vinarstvu i da li su vaša vina osvajala neke?

Nagrade su svakako važne i pored priznanja za vaš trud i rad koji stoji iza tih vina, značajne su i u marketinške svrhe i za prodaju.
Mi smo do sada naša vina slali na dva takmičenja i to na Veliko ocenjivanje vina od strane Saveza vinara i vinogradara 2021. i Decanter World Wine Awards 2022. Na oba takmičenja smo poslali po tri etikete, i sve etikete su dobile neku medalju. Nagrade su sledeće:


Veliko ocenjivanje vina 2021:
Rebus Crveni 2018 – srebrna medalja
Rebus Beli 2020 – srebrna medalja
Rebus Rose 2020 – bronzana medalja


Decanter World Wine Awards 2022:
Rebus Crveni 2018 – zlatna medalja
Rebus Reserve 2019 – srebrna medalja
Rebus Crveni 2019 – bronzana medalja

Kakvi su planovi vaše vinarije za budućnost?

Mi smo u septembru prošle godine započeli izgradnju turističko-ugostiteljskog objekta vinarije koji će se nalaziti u samom vinogradu na Paliću na 200 metara od turističkog dela jezera i preko puta budućeg Akva Parka koji je trenutno u završnoj fazi izgradnje. Objekat će da ima proizvodni deo, barrique podrum, salu za degustacije i terasu sa pogledom na vinograd.
Što se tiče vina u planu imamo da napravimo još nekoliko etiketa. Za početak to će biti Chardonnay iz barrique buradi i sveža Tamjanika iz inoksa, a u perspektivi verovatno i neko penušavo vino proizvedeno tradicionalnom metodom.

Ranko Reljić – vlasnik vinarije.

, , , , , , ,
Takođe pogledajte