Vinarija Mate Violića Matuška iz Potomja na poluotoku Pelješcu predstavljena je na tribini “Vrijeme je za…” u Zagrebu. Violić je diplomirani agronom i u vremenu od 1990 do 1997. uspješno je vodio PZ Dingač. Od 1998. počinje svoj privatni vinarski put. Prve vlastite butelje plavca malog je napunio početkom veljače 1998. a zatim su slijedile godine u kojima je usporedo sa povećavanjem površina vinograda polako gradio podrum. Danas podrum ima  2500 metara četvornih a tijekom godine posjeti ga i 70000 vinskih zaljubljenika iz svijeta i Hrvatske.

Vinarija ima svoj podrum i u Dubrovniku u starom gradu, predstavništva u Splitu i u Zagrebu. Vina se osim u susjedne zemlje BiH , Crnu goru i Srbiju izvoze u Austriju, Njemačku, Englesku i značajne količine u više navrata u Kinu. Godišnje se na vlastitih 20 hektara- Dingač, Postup, Župa pelješka i proizvede  350 000 butelja. I u sv. Nedjelji na Hvaru na izvrsnoj lokaciji je još jedan hektar zasađen plavcem. Naravno, najpoznatija i najjača lokacija je Dingač na južnoj poziciji poluotoka dugačak 10 kilometara a tunel iz Potomja do tamo je probijen sredinom sedamdesetih godina. Na toj Dingač lokaciji lozu sunce obasjava i “hrani” triput; izravno sa neba, odsjajem s mora i zemljišta prekrivenog sitnim kamenom.  Posebna vina podruma Matuško Violić su Dingač Superior (probran od suhih bobica), Reserva koja ima ostatak šećera oko 5 grama i najskuplje vino kuće Royal (cijena u podrumu 760 kuna) sa ostatkom šećera od 10 do 12 grama i 16 posto alkohola.

Na prezentaciji se kušalo Pošip 12.5% alkohola iz 2021. Grk 14% 2021.  Plavac mali Matuško 13%  2019.,  Postup 14%  iz 2017.,  Zinfandel  14%  2018  i  Dingač 14.5 2017.

 Pošip 2021.  je manjim dijelom od grožđa iz Potomja a većim kupljenim u Smokvici.  .

Grk 2021. , kako je rekao sommelier Tomislav Jakopoviću koji je vodio prezentaciju, zadržao  visoke kiseline, vrlo je mekano vino, puna su ga usta i traži gutljaj više. Ima eleganciju  a visoki alkohol ne smeta. Konstatirano je da oba početna vina izgledaju starija od 7 ili 8 mjeseci kada su nastala. Tu je važna tehnologija a ona ide naprijed  pa vina sve zrelija izlaze na tržište.

Vino zinfandel nema puno tanina, elegantno je, pitko ali je tankoga tijela.Marketinški je Matuško dobro odlučio ovu nekada po cijeloj Dalmaciji raširenu sortu (do velikog potonuća zbog peronospore) uklopiti u svoj asortiman.

Nakon plavca Matuško, postupa i zinfandela kušanje je završeno, kako se i moglo očekivati, najboljim vinom promocije Dingačem iz 2017. Male nedoumice su nastale oko  količine provrelog šećera tj. da li je suho ili ne? Vino je suho i najmanje prilagođeno tržištu.

Matuško ima sva potrebna znanja u procesu proizvodnje vina, instikt za prodaju i trgovinu i odlično pozicioniranje na tržištu. Njegov rad je prepoznat i nagrađivan ,najviše na Sabatinama (četiri puta je bio šampion). U Bordeaux-u je dobio , prije više godina, zlata za Reservu i Royal te srebro za Dingač.

Pripremio: Tomislav Radić

foto: Marko Čolić

, , , , , , ,
Takođe pogledajte