Na  5. Salon pjenušavih vina u Zagrebu, 23. 4. 2022., nastupilo je 27 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Na izlagačkim mjestima mnogi su vinari imali više od dvije etikete, te je broj butelja na kušanju bio oko 100 – prava poslastica za ljubitelje mjehurića. Uz standardno kušanje, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema  radionicama koje su pokazale koliko je obrazovanje vinske publike važno i treba biti dostupno svima koji se vinom bave.

Prvu radionicu »PJENUŠAVI SUSRET U ČAŠI” moderirale su organizatorice:

  • dr Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i
  • prof Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb.

Uz najbolje ocijenjene pjenušce, Istenič, Kota, Degrassi, Albina, Protner i Kozinc, sudionici radionice prepoznavali su »šampanjske« note ali i nove utjecaje »terroira« što se posebnom ogledalo u slovenskim pjenušavim vinima u kojima je jedna od korištenih sorti bila i »žametna črnina«, nekad  korištena u popularnom »cvičeku«.

Na drugoj radionici »ZAGORSKI I ISTARSKI MJEHURIĆI”,  po dva pjenušca su predstavili vinari Tihomir Kota iz Hrvatskog Zagorja i Moreno Degrassi iz Istre.

Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i područja u kojima se pjenušava vina proizvode. Salon su posjetili oni koji vole mjehuriće  i žele više naučiti o pjenušcima.

Najavljeni su i pjenušavi doručci u vinogradu koji se organiziraju  u suradnji s lokalnim i županijskim turističkim zajednicama:

  • -14.05.2022. – Pjenušavi doručak Međimurje, u vinariji Štampar, Mađerkin Breg, uz podršku TZ Međimurske županije,- 21.05.2022.
  • Pjenušavi doručak Zagorje, u vinariji Kota, uz podršku grada Zlatara i TZ Krapinsko-zagorske županije;
  • 12.06.2022.- Pjenušavi doručak Plešivica, u vinariji Braje, uz podršku TZ i grada Jastrebarsko te TZ Zagrebačke županije;
  • 02.7.2022 – Pjenušavi doručak Srijem, u vinariji Papak, uz podršku TZ Vukovarsko-srijemske županije;
  • 10.7.2022. – Pjenušavi doručak Erdut, u vinariji Siber, uz podršku TZ Osječko- baranjske županije.

Najavljen je i 8. Salonu penečih vin Ljubljana  koji će se održati 6.5.2022.

Ugodnoj atmosferi na 5. Salon pjenušavih vina u Zagrebu pridonjela je ugodna  filmska glazba Elme i Admira iz sastava Filmmusicorkestar.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić

, , , ,
Takođe pogledajte