Semberski sajam mesa, u okviru kojeg se održava sajam vina, 6. po redu održan je 11.i 12.novembra 2022. u Dvorovima. 

Dvodnevni sajam obuhvata izložbu i degustaciju mesa i prehambenih proizvoda i naravno vina, uz izložbu oldtajmera i takmičenje u spremanju mesne zimnice.

Vinarija Budimir - Vino.ba

Na ovogodišnjem sajmu učestvovalo je šezdesetak izlagača koji su bili podijeljeni u tri sajamska prostora. Čitava manifestacija je kao i predhodnih godina, i takmičarskog i prodajnog karaktera. 

U prvom dijelu su bili proizvodjači meda, proizvodi od ljekovitog bilja, mala poljoprivredna gazdinstva i ručne radinosti.

U drugom dijelu i glavnom dijelu su bili proizvodjači mesa i mesnih preradjevina iz BiH i Srbije, proizvodjaci prehrambenih proizvoda i restorani iz Semberiije i regiona. 

U trećem dijelu i nama najzanimljivijem dijelu, bile su smeštene vinarije i destilerije iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore. 

Vlasnik vinarije “Tolj”, gospodin Josip Tolj govori o svojim novim mladim vinima koje smo imali priliku da probamo na ovogodišnjem sajmu, “Zadovoljan sam posetom sajmu kao i pozitvnim kritikama na moja vina koja se dokazuju kroz svoj kvalitet”.

Vinarija Tolj - Vino.ba

Destilerija “Epoha” je već uveliko poznata po kvalitetu i brojnim nagradama koje dokazuju. Bojan Džuveleković sa bratom je preuzeo porodičnu tradiciju pravljenja rakije i unapredio. “Sajmovi su značajni za mlade destilerije mi to koristimo da skrenemo pažnju na naše rakije. Ja, na primer, ne ubrajam “Epohu” medju destilerije koje su u potpunosti afirmisane, pozicionirane i komercionalno zastupljene i mislim da na tome treba konstatno da radimo“. Posetiocima prvo izgled boce privuče pažnju, pa kada probaju steknu pravi utisak o kom kvalitetu se radi. Posebnu pažnju privlače bezbojna “Klasika”, šljivovica sa Majevice koja daje jednu specifičnu aromatiku naročito onima koji su navikli na šljivovicu iz bureta. I travarica “Simbolika” koja je intezivna, upečatljiva i razlikuje se od drugih kojju su bili da probaju”, kaže Bojan. 

Gospodin Željko Nakić direktor vinarje “Čitluk”, sa ponosom predstavlja premium vina iz linije “Teuta”, penušavce i destilate koji se još nisu našli u prodali a sa kojim su svi posetioci ostali oduševljeni. Još jednom potvrdjuje da Hercegovina ima izrazito kvalitetna vina pravljena prvenstveno od autohtonih sorti. 

Vinarija “Budimir” je već navikla da nas iznova i iznova ostavlja bez teksta. Ovaj put otvorili su magnum boce svojih najboljih vina, na radost svih vinoljubaca koji sa punim pravom kažu da su to najbolja vina. 

Ono sa čim su svi saglasni jeste da je sala za vina i destilate bila mala za sve posetioce, pa se nadamo da će dogodine taj prostor biti daleko veći jer Semberci su još jednom potvrdili da su veliki ljubitelji vina i da su njihova očekivanja velika. 

Semberci, ali i posetioci iz Srbije iskorisitili su lijepe dane da se pripreme za zimu i izaberu vina i rakije sa kojim će nazdravljati i poklanjati za slave i praznike. 

Pripremila: N. Čuturić 12.11.2022.

, , , ,
Takođe pogledajte