Šest belih vina koja će vam pomoći da razumete belo vino

Belo vino, neki ga obožavaju, drugi se kunu da piju samo crno. Ali ne bi trebalo zanemariti čašu lepog belog vina, a da prethodno ne zaronite da vidite šta vam se sviđa, a šta ne, izbegavajući usput površne sudove ili pretpostavke. Ovo bi vas moglo iznenaditi, postoji mnoštvo stilova belog vina koji se fantastično slažu sa svim vrstama hrane, čak i sa odreskom. Trik da shvatite šta vam se sviđa je degustacija nekih od popularnijih stilova koji će vam pomoći da budete informisaniji o tome kako da svom konobaru ili prodavcu u vinoteci kažete u čemu uživate, da vas mogu usmeriti na pravu stranu jer ćete od sada piti sve više i više flaša belog vina.

S tom idejom na umu, ovo je šest vinskih sorti i stilova koji će vam pružiti sjajan uvod u svet belog vina. Odnesite ovu listu u lokalnu vinoteku i recite im da vam preporuče bocu iz svake od kategorija. Onda se vratite kući i bacite se na učenje!

Barikirani šardone:

Šardone je najpopularnije belo vino na zemlji, te je to dobra sorta za upoznavanje s belim vinima. Ali šardone ima svoje hejtere, posebno one koji baš i ne vole barikiranu verziju, ipak pokušajte, jer će vam se možda svideti. Oni koji vole barikirani šardone vole bogate arome vanile i sladak, bogat i često zaobljeniji osećaj u ustima koji pruža sazrevanje vina u buradi od hrastovine. Ovo je oslonac koji omogućava šardoneu da se nosi čak i sa odreskom – ako se usudite da probate. Ako otkrijete da vam se sviđa ovaj stil, verovatno ćete biti ljubitelj drugih belih vina koja se čuvaju u hrastovini, uključujući i neke vrste belog bordoa, kao i belo vino stvoreno od sorti grožđa gruner veltliner i viognier. Ako niste ljubitelj, vreme je da umesto toga probate nebarikirani šardone.

Nebarikirani šardone:

Ovo su vina koja su odležala ili u nerđajućem čeliku ili su na kratko odležala u buradima od neutralne hrastovine – što znači da je hrastovobure ranije korišćena toliko puta da vinu neće preneti svoj bogati ukus vanile. Nebarikirani šardone – popularizovan u regiji Šabli u Burgundiji – nema one puteraste ukuse vanile koji vam se možda ne dopadaju. Umesto toga, osećaju se samo ukusne arome zelene jabuke, limuna, a možda čak pomalo i ananasa. Ako volite ove ukuse, možda biste želeli da sledeći probate šenin blan.

Sovinjon Blan:

Leto u čaši, ovo je vino rođeno u Francuskoj, ali je zaista doživelo svoj uspon kada je našlo novi dom na Novom Zelandu. Šanse su da većina ljudi koje poznajete i koji su ljubitelji vina sovinjon blan vole novozelandsku verziju: miriše na svežu pokošenu travu sa lepom živahnom kiselošću koja je osvežavajuća koliko i čaša limunade. Ali ako tražite suptilnije vino, koje nije toliko agresivno, kako po kiselosti, tako i po travnatim notama, zaputite se u Sanser po najfiniju verziju vina. Ako otkrijete da uživate u sovinjon blan vinima, vaša sledeća stanica na ekspresu za belo vino mogla bi biti vermentino ili verdikio iz Italije ili torontes iz Argentine.

Pino sivi:

Najpopularnije belo vino Italije, pino sivi ima osvežavajuće ukuse limete, limuna i zelene jabuke. Često vrlo suvo – vino koje nije slatko – odlično ide uz plodove mora. Ako volite pino sivi, probajte i asirtiko iz Grčke ili albarinjo iz Španije.

Rizling – suvi:

Rizling se često smatra veoma slatkim, ali zapravo su neki od najboljih svetskih rizlinga iz Nemačke i Alzasa suvi kao barut. Da biste bili sigurni da imate suvi rizling, uzmite bocu iz Austrije – najsušnije od svih regija – region Alzas u Francuskoj, ili pronađite ono sa oznakom Trocken ako je nemačko. Ova vina imaju arome limuna, limete, ananasa i kajsija koje ljubitelji rizlinga obožavaju, ali nemaju slatkoću; međutim, ako želite slatkoću, rizling i dalje može biti pravi izbor za vas.

Rizling – slatki:

Slatki rizling se takođe proizvodi u Nemačkoj, kao i u delovima SAD. Zamolite svog trgovca da vas uputi u pravcu slađih vina. Ako ste ljubitelj, možda biste želeli da probate imoscato ili gevurctraminer.

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://vinepair.com/wine-blog/the-6-white-wines-to-try-to-help-you-understand-white-wine/