Belo vino, neki ga obožavaju, drugi se kunu da piju samo crno. Ali ne bi trebalo zanemariti čašu lepog belog vina, a da prethodno ne zaronite da vidite šta vam se sviđa, a šta ne, izbegavajući usput površne sudove ili pretpostavke. Ovo bi vas moglo iznenaditi, postoji mnoštvo stilova belog vina koji se fantastično slažu sa svim vrstama hrane, čak i sa odreskom. Trik da shvatite šta vam se sviđa je degustacija nekih od popularnijih stilova koji će vam pomoći da budete informisaniji o tome kako da svom konobaru ili prodavcu u vinoteci kažete u čemu uživate, da vas mogu usmeriti na pravu stranu jer ćete od sada piti sve više i više flaša belog vina.

S tom idejom na umu, ovo je šest vinskih sorti i stilova koji će vam pružiti sjajan uvod u svet belog vina. Odnesite ovu listu u lokalnu vinoteku i recite im da vam preporuče bocu iz svake od kategorija. Onda se vratite kući i bacite se na učenje!

Barikirani šardone:

Šardone je najpopularnije belo vino na zemlji, te je to dobra sorta za upoznavanje s belim vinima. Ali šardone ima svoje hejtere, posebno one koji baš i ne vole barikiranu verziju, ipak pokušajte, jer će vam se možda svideti. Oni koji vole barikirani šardone vole bogate arome vanile i sladak, bogat i često zaobljeniji osećaj u ustima koji pruža sazrevanje vina u buradi od hrastovine. Ovo je oslonac koji omogućava šardoneu da se nosi čak i sa odreskom – ako se usudite da probate. Ako otkrijete da vam se sviđa ovaj stil, verovatno ćete biti ljubitelj drugih belih vina koja se čuvaju u hrastovini, uključujući i neke vrste belog bordoa, kao i belo vino stvoreno od sorti grožđa gruner veltliner i viognier. Ako niste ljubitelj, vreme je da umesto toga probate nebarikirani šardone.

Nebarikirani šardone:

Ovo su vina koja su odležala ili u nerđajućem čeliku ili su na kratko odležala u buradima od neutralne hrastovine – što znači da je hrastovobure ranije korišćena toliko puta da vinu neće preneti svoj bogati ukus vanile. Nebarikirani šardone – popularizovan u regiji Šabli u Burgundiji – nema one puteraste ukuse vanile koji vam se možda ne dopadaju. Umesto toga, osećaju se samo ukusne arome zelene jabuke, limuna, a možda čak pomalo i ananasa. Ako volite ove ukuse, možda biste želeli da sledeći probate šenin blan.

Sovinjon Blan:

Leto u čaši, ovo je vino rođeno u Francuskoj, ali je zaista doživelo svoj uspon kada je našlo novi dom na Novom Zelandu. Šanse su da većina ljudi koje poznajete i koji su ljubitelji vina sovinjon blan vole novozelandsku verziju: miriše na svežu pokošenu travu sa lepom živahnom kiselošću koja je osvežavajuća koliko i čaša limunade. Ali ako tražite suptilnije vino, koje nije toliko agresivno, kako po kiselosti, tako i po travnatim notama, zaputite se u Sanser po najfiniju verziju vina. Ako otkrijete da uživate u sovinjon blan vinima, vaša sledeća stanica na ekspresu za belo vino mogla bi biti vermentino ili verdikio iz Italije ili torontes iz Argentine.

Pino sivi:

Najpopularnije belo vino Italije, pino sivi ima osvežavajuće ukuse limete, limuna i zelene jabuke. Često vrlo suvo – vino koje nije slatko – odlično ide uz plodove mora. Ako volite pino sivi, probajte i asirtiko iz Grčke ili albarinjo iz Španije.

Rizling – suvi:

Rizling se često smatra veoma slatkim, ali zapravo su neki od najboljih svetskih rizlinga iz Nemačke i Alzasa suvi kao barut. Da biste bili sigurni da imate suvi rizling, uzmite bocu iz Austrije – najsušnije od svih regija – region Alzas u Francuskoj, ili pronađite ono sa oznakom Trocken ako je nemačko. Ova vina imaju arome limuna, limete, ananasa i kajsija koje ljubitelji rizlinga obožavaju, ali nemaju slatkoću; međutim, ako želite slatkoću, rizling i dalje može biti pravi izbor za vas.

Rizling – slatki:

Slatki rizling se takođe proizvodi u Nemačkoj, kao i u delovima SAD. Zamolite svog trgovca da vas uputi u pravcu slađih vina. Ako ste ljubitelj, možda biste želeli da probate imoscato ili gevurctraminer.

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 31.8.2021. https://vinepair.com/wine-blog/the-6-white-wines-to-try-to-help-you-understand-white-wine/

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte