Nema potrebe da posežete za kalorijski bujnim desertima sledeći put kada dođe do raspoloženja za nešto slatko. Umesto toga, potražite čašu slatkog crvenog vina da biste zadovoljili žudnju. Ne samo da će čaša vina pružiti više dobrobiti za srce od gomile keksa, već ćete i uštedeti gomilu kalorija. Verovali ili ne, svet slatkih crvenih vina ide mnogo dublje od onih poluslatkih kalifornijskih mešavina na policama vašeg lokalnog supermarketa. Istakli smo šest naših omiljenih vrsta slatkih crvenih vina kako bismo odagnali tu žudnju; vaša nova omiljena čaša pred spavanje možda je baš na ovoj listi!

LAMBRUSCO

Rođen u italijanskoj regiji Emilia-Romagna, ovo penušavo vino u stilu Charmat-a definitivno je najsuvlje od slatkih crvenih vina na ovoj listi, ali definitivno i dalje vredno pomena. Penušavo i ludo voćno, ovo je savršeno slatko crveno vino u kombinaciji sa pizzom, zabavom na terasi i zaista svakom situacijom koja traži zabavno vino sa malo alkohola.

BRACHETTO

Ovaj pomalo slatki penušavac takođe dolazi iz Italije, iako Brachetto svoj dom nalazi u severozapadnom regionu Pijemont. Napravljen u spumante (svetlucavoj) i frizzante (blago svetlucavoj) verziji, ovaj slatki iskričavac često se upoređuje sa Lambruskom, mada sa više osećaja nalik Moscatu.

RUBY PORT

Za razliku od gornjih nižih alkoholnih pića, budite spremni za malo više udara iz sledećih vina na listi. Ruby Port, kao i ostala vina ispod, klasifikovana su kao pojačana vina, što znači da se vinu dodaje destilovano alkoholno piće, čime se povećava sadržaj alkohola u konačnom proizvodu. Ruby Port prolazi kroz fortifikaciju usred fermentacije, zaustavljajući proces i ubijajući kvasac, ostavljajući tako tone preostalog šećera u mešavini. Savršeno kao vino posle večere!

TAWNY PORT

Dok Ruby Port ima tendenciju da bude tamniji i viskozniji, Tawny Port prolazi kroz duži proces odležavanja, omogućavajući vinu da polako oksidira u drvetu, čime se boja posvetljuje do bakarno-smeđe nijanse i arome karamele i orašastih plodova. Nikada ne možete pogrešiti sa ovim vinom.

MAURY

Maury je naziv za pojačano vino koje se nalazi u regionu Roussillon u južnoj Francuskoj. Kao i Port, Maury je takođe ojačan tokom fermentacije, ubijajući kvasce i ostavljajući za sobom gomilu šećera. Vino mora biti napravljeno od najmanje 75 posto greneša, sa dozvoljenim sirama, muškatom, makabeuom i raznim drugim lokalnim sortama. Uparite ga sa desertima na bazi čokolade za ozbiljno opuštanje.

BANYULS

Kao i Maury, Banyuls je utvrđeno francusko vino koje takođe nalazi svoj dom u regionu Roussillon u južnoj Francuskoj. Dok je Maury smeštenmalo u unutrašnjosti, Banyuls je smešten tačno na slanoj, tirkiznoj obali Mediterana. Kao Port i Maury, Banyuls je takođe ojačan srednjom fermentacijom, iako je potreban minimalni period starenja od samo 10 meseci. Nivoi alkohola su obično niži u Banyulsu (oko 16 procenata) nego u Portu (oko 20 procenata). Poslužite sa tamnom čokoladom za vanvremensko uparivanje.

Izvor: https://vinepair.com/, preuzeto: 11.10.2021. https://vinepair.com/articles/6-best-sweet-red-wine-types-brands/

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte