Sta je Porto ?

Porto je slatko, crveno, utvrđeno vino iz Portugala.

Porto je vino u kom se najčešće uživa kao u desertnom vinu zbog njegovog bogatstva.

Postoji nekoliko stilova porta, uključujući crveni, beli, rose i ostareli stil zvan Tawny Port.

Iako je veći deo portoa koje vidimo u supermarketu prosečnog kvaliteta, postoji mnoštvo finih porto vina koja su izuzetno dragocena i koštaju po nekoliko stotina dolara. Hajde da ubrzamo priču o ovom fascinantnom, istorijskom slatkom crvenom vinu.

Kakav ukus ima porto?

Porto je slatko vino sa ukusima sosa od maline, kupine, karamele, cimeta i čokolade. Zvuči ukusno? I jeste!

Postoji nekoliko stilova porta, ali dva glavna stila uključuju crveni porto sa više jagodičastog i čokoladnog ukusa (i nešto manje slatkoće) i žućkastosmeđ porto sa više ukusa karamele i oraha (i više slatkoće).

Starija, fina Tawny Port vina imaju još širi spektar suptilnih ukusa, uključujući grafit, zelenu papriku, lešnik, badem, puter i krem kreker. Potražite vina odležana 30 ili više godina za ovaj nivo složenosti!

Uobičajeni stilovi porta

Postoji mnogo različitih zvaničnih kategorija porta, ali većina spada u ove 4 kategorije:

Ruby (crveni) porto: duboko obojen crveni porto koji uključuje berbu, berbu sa kasnim flaširanjem (LBV), porto s koricom i Ruby porto.

Tawny Port: vrlo sladak porto odležala u bačvi sa oksidativnim ukusom oraha i karamele

Beli porto: napravljen od autohtonog belog grožđa, uključujući Rabigato, Viosinho, Gouveio i Malvaziju

Rose porto: ovo je novi stil porto vina napravljenog poput rose vina sa ukusima jagode, ljubičice i karamele

Posluživanje porta

Porto treba služiti neposredno ispod sobne temperature, na oko 16°C. Popularni način služenja crvenog porta leti (uz obrok) je na stenama sa krečnjačkom korom.

Uparivanje sa hranom

Porto se sjajno sparuje sa bogato aromatizovanim sirevima (uključujući plavi sir i sireve sa ispranom koricom), desertima od čokolade i karamele, soljenim i dimljenim orasima, pa čak i slatko-dimljenim mesom (ko je za roštilj?).

Šta porto čini jedinstvenim?

Jedna od najvažnijih osobina pravog porta je jedinstvena mešavina portugalskog autohtonog grožđa. Porto grožđe uključuje Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (zvani Tempranillo), Tinta Barroca i Tinta Cão, a navodno postoji najmanje 52 sorte! Svako grožđe dodaje jedinstveni ukus mešavini. Na primer, Touriga Nacional dodaje note borovnice i vanile, a Touriga Franca note maline i cimeta.

Gaženje grožđa

Tradicionalni porto fermentira u lagarima gde ljudi gaze nogama grožđe. Danas većina porto vinarija koristi automatski lagar sa mehaničkim „stopalima“ umesto ručnog rada. Međutim, nekoliko proizvođača i dalje sledi stari način!

Specijalna čaša za vino

Vinska čaša za porto  manja je od obične vinske čaše, a veličina posluživanja je približno 3 oz.

Porto i kuvanje

Porto je popularan dodatak čokoladnim kolačima, slatkim kremovima od topljene čokolade, a koristi se čak i kao redukcioni sos. Sniženja su divna u odnosu na slana jela poput šnicle (posebno odrezak od plavog sira).

Kuvari često dinstaju porto i svedu ga u gusti sos. Redukcija porta se koristi slično balzamičnoj glazuri.

Porto je ukusna alternativa smeđem šećeru ili javorovom sirupu.

Koji porto se koristiti u kuvanju?

Većina recepata zahteva pristupačan Ruby Port. Ovaj stil je crvene boje i u vaš ukus će dodati ukuse poput crvenih bobica i cimeta. Zapamtite, istinski portugalski crveni porto može koštati 10–20 USD po boci, ali će trajati dugo.

Zamena za porto

Možete da upotrebite 2 dela suvog smelog crvenog vina, 1 deo alkohola (brendija ili votke) i oko 1/4 dela šećera. Neće biti idealno, ali mnogo bolje nego da za kuvanje koristite crveno vino!

Koliko dugo traje otvoren porto?

Crveni porto će ostati svež oko 2 nedelje (mesec dana ako se pravilno čuva u vašem frižideru).

Tawny Port ostaje svež oko mesec dana. Vina će trajati duže ako ih čuvate na hladnom i tamnom mestu i koristite vakuumski zaštitnik za uklanjanje kiseonika.

Koliko će trajati podrumski porto?

Vintage Port je dizajniran da stari dugo, dugo! 

Postoje visoko cenjena Vintage Port vina koja stare preko 100 godina! Međutim, većina portoa koje vidimo u supermarketu flaširana je tako da ih treba popiti nakon kupovine. Možete utvrditi vrstu porta na osnovu čepa.

Vintage Port ima uobičajen dug pampur, a stil „popij sada“ porto ima plastičnu kapu od plute.

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 18.5.2021. https://winefolly.com/deep-dive/what-is-port-wine/

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte