Reč „Reserve“ može značiti puno ili baš ništa. Evo šta reči „Reserve“, „Riserva“ ili „Reserva“ označavaju na etiketi vina. Neke zemlje imaju stroga pravila, ali u SAD reč „reserve“ tehnički ne znači ništa. Saznajte pravu definiciju reserve vina.

Šta je reserve vino?

Prevare sa etiketom prevazilaze samo reč „Reserve”. Reči poput „stara loza“, „fino“ i „posebno“ ne znače uvek ono što možete zamisliti. Na primer, „fino“ je zapravo termin koji se koristi na najnižem nivou kvaliteta Marsale.

Odakle je došao koncept reserve vina

Ideja koja stoji iza reserve vina najverovatnije je nastala u podrumu kada bi se vinari suzdržali ili „rezervisali“ nešto svog vina iz posebno produktivne i dobre berbe. Danas, implikacija reserve vina je da je to vino višeg kvaliteta koje je duže odležalo. U stvari, videćete da većina vinarija koje koriste ovaj izraz zaista stavljaju svoj najbolji proizvod u svoja rezervna vina. Nažalost, postoji nekoliko proizvođača koji koriste ovaj koncept kao odličan način da plasiraju svoje vino.

Zemlje u kojima reserve vina imaju pravila

Dve glavne zemlje u kojima „Reserve“ ima posebne zahteve su Španija i Italija.

Španija: Reserva vino

U Španiji, vina sa oznakom „Reserva“ moraju odležati 3 godine sa najmanje 6 meseci tog vremena u hrastovim buradima. Videćete da se ovo koristi uglavnom za vino Tempranillo iz Rioje, Tora, Ribera del Deuro i Valdepenjasa. U stvari, Španija ima veoma složen sistem starenja, a Reserva čak nije ni najodležnije vino koje prave!

Italija: vino Riserva

U Italiji, svaka italijanska vinska regija ima drugačiju definiciju vina Riserva. Većina vina će odležati najmanje 2 godine da bi bila označena na ovaj način. Na višem kraju spektra, Amarone je star 4 godine, a Barolo mora biti star preko 5 godina pre nego što napusti podrum.

Austrija takođe ima uslov „reserve“ koji je minimalni sadržaj alkohola od 13%.

Zemlje u kojima reserve vina nemaju pravila

Šanse su da ako zemlja nije navedena iznad, onda nema pravila za reserve vino. Na veb stranici TTB Sjedinjenih Država, reči poput „Reserve“ su klasifikovane kao naziv brenda, što znači da je Reserve jednostavno naslov. Na sreću, većina vinara poštuje podrazumevano značenje reči i obično ga koristi za svoja vrhunska vina.

  • SAD
  • Australija
  • Novi Zeland
  • Čile
  • Drugi

Da li treba da imamo pravila?

Možda. Evo zašto:

Informacija o kojoj nam govori reč Rezerve je odležavanje vina. Kao što možda već znate, starenje zaista utiče na ukus vina, posebno ako vino odležava u hrastu. Dakle, možda nam treba više informacija o starenju na boci umesto unapred definisane reči. Na primer,

“Odležano 20 meseci u srednjem tostu francuskog hrasta”

govori nam da vino verovatno ima ukus vanile i začina za pečenje, kao i umerene hrastove tanine. Ovo bi bila zaista korisna informacija na etiketi vina.

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 18.12.2022. https://winefolly.com/tips/reserve-wine-well-depends/

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte