Šta je vino Malbec?

Malbec je crveno vino punog tela koje uglavnom raste u Argentini.

Poznato po svojim punašnim, tamnim voćnim ukusima i zadimljenom finišu, vino Malbec nudi sjajnu alternativu skupljem Cabernet Sauvignonu i Sirahu. Međutim, Malbec ima više od same vrednosti. Naučite tajne vina Malbec, nekoliko sjajnih saveta za uparivanje hrane sa Malbecom i 4 neverovatne činjenice koje će promeniti vaš način razmišljanja o ovom „niskom“ vinskom grožđu.

Vinski vodič za Malbec

Karakteristike vina Malbec

VOĆE:

Crna trešnja, nar, šljiva, malina, kupina, borovnica, suvo grožđe

OSTALO:

Kakao, mlečna čokolada, kafa, moka, melasa, koža, crni biber, zelena stabljika, šljunak, duvan

HRAST:

Vanilija, kopar, kokos, čokolada, moka

KISELINA:

Srednje

TANINI:

Srednje

TEMPERATURA:

„Blago ohlađeno“ 21 ºC

ALTERNATIVE:

Sirah, Dolcetto, Touriga Nacional, Petit Verdot, Petite Sirah, Bonarda, Lacrima di Moro d’Alba, Nero d’Avola, Merlot, Mourvedre

MEŠAVINE:

Često se meša u Bordou na desnoj obali sa Merlotom i Petit Verdotom. U Argentini se Malbec povremeno meša sa Bonardom, regionalnim crvenim grožđem poznatim i kao Deuce Noir.

Beleške o degustaciji Malbeca po regionima

ARGENTINA: Glavni voćni ukusi u čaši argentinskog Malbeca su kupina, šljiva i crna trešnja. Nijansirani ukusi nude mlečnu čokoladu, kakao u prahu, cvetove ljubičice, kožu i, u zavisnosti od količine starenja hrasta, slatki finiš duvana.

FRANCUSKA: Dok je argentinski Malbec voćni napadač, Malbec iz Francuske je potpuno suprotan. Iz regije Cahors, vino je kožno, sa ukusima trpke ribizle, crne šljive i slane gorčine, koja se u početku često opisuje kao zelena. Francuski Malbeci, iz Loare i Cahors-a, imaju veću kiselost, što se pripisuje ukusima opisanim kao crni biber i začin. Zbog umerenog tanina i kiselosti sa nižim alkoholom, vina francuskog Malbeca obično stare duže.

Mala istorija Malbeca

Malbec (ponekad zvan Côt i Auxxerois) je iz Francuske, gde raste na jugoistoku. Grožđe debele kože je prirodni ukrštaj dve ezoterične sorte iz Monpeljea (u Languedoc-Roussilonu) i Gaillac-a na jugoistoku. Danas se većina francuskog Malbeca nalazi u Cahorsu, malom gradu na prekretnici koja lagano teče prema Bordou.

Malbec je brzo postao poznat kao mešavina grožđa u 5 najboljih Bordoovih vinskih grožđa. Međutim, zbog loše otpornosti grožđa na vremenske nepogode i štetočine, nikada nije izronio kao vrhunska francuska sorta. Umesto toga, pronašao je novi dom u Mendozi u Argentini, gde ga je nostalgični francuski botaničar zasadio po naredbi gradonačelnika 1868. godine.

4 sjajne činjenice o Malbecu

Argentina je „spasila“ Malbec

Danas Argentina predvodi proizvodnju grožđa sa preko 75% svih hektara Malbeca na svetu. Argentina je na neki način oživela Malbec kao jedno od 18 plemenitih grožđa. Sada raste u sedam zemalja i nastavlja da raste u popularnosti.

Slepa degustacija Malbeca

Potražite purpurno-crveno obojen obod. Vino Malbec je duboko ljubičasto-crveno, gotovo neprozirno, slično Sirahu i Mourvedreu. Međutim, vina Malbec često će imati jarko ružičast obod. Reci! Organizujte sopstvenu žurku slepog kušanja.

Malbec voli visinu

Na nižim visinama grožđe Malbec se bori da proizvede potrebnu kiselost za stvaranje odličnog ukusa i dugotrajnog vina. Područja visokih uzvišenja sa širokim dnevnim temperaturnim pomakom (tj. vrući dani, hladne noći) čine da grožđe proizvodi više kiselosti.

Ne toliko hrasta koliko biste mogli pomisliti

Zbog smelih ukusa i bogatstva Malbeca, mnogi degustatori vina veruju da se koristi marljiva upotreba hrasta. Nije istina! U rasponu od 9 do 12 dolara naći ćete da većina argentinskih Malbeca ima samo oko 6 meseci starenja u hrastu. 10-12 meseci hrasta Malbeca će mu dati taj klasični miris „borovnice“. Neka vina Malbec odležavaju dugo (18-20 meseci), ali za takva morate platiti više. Očekujte da ćete potrošiti oko 24 dolara za argentinski Malbec Reserva i više za američki Malbec.

Uparivanje hrane sa Malbecom

Ljubitelj umami ukusa: Za razliku od Cabernet Sauvignona, Malbec nema izuzetno dugačak završetak. Zbog ovoga je Malbec odličan sa mršavijim crvenim mesom (da li je neko za noja?). Vino se izuzetno dobro slaže sa zabavnim ukusima poput plavog sira i rustikalnim ukusima poput pečurki i začina kima.

Savršeno uparivanje hrane sa Malbecom:

Pljeskavice od bivola sa crnim biberom sa pečurkama od plavog sira i ruzmarinom ulivenim čipsom. Uh, njam!

Parovi mesa:

Živina od tamnog mesa i nemasno crveno meso. Malbec se takođe dobro slaže sa zemljanim ukusima, poput goveđeg prsa. Dodatne preporuke uključuju patku, pileći batak, jagnjetinu, govedinu, noja, bivola i svinjski but.  

Začini i začinsko bilje:

Potražite začine koji imaju zemljane ili dimljene arome, kao što su: peršun, sumac, majčina dušica, ruzmarin, vrganji u prahu, dimljena paprika, crni biber, kim, korijander, bobica kleke, karanfilić, zrna vanile, beli luk, ljutika, zeleni luk i roštilj sos.

Parovi sira:

Potražite ukusne i bogate meke do polutvrde sireve od kravljeg i kozjeg mleka.

Povrće i vegetarijanska hrana:

Pečurke, pečeno povrće, zelena i crvena paprika, krompir, rukola, kelj, blitva, endivija na žaru, luk, cvekla, tempeh, sočivo, crni pasulj i pirinač, sve se lepo slaže sa Malbecom.

Vinski regioni Malbeca

Samo oko 100.000 hektara Malbeca zasađeno je širom sveta.

Argentina 76.700 hektara

Mendoza, San Huan, Salta

Francuska oko 15.000 hektara

Jugoistok, Bordo, dolina Loare

SAD oko 3.400 hektara

Kalifornija, Vašington, Oregon

Čile 2.500 hektara

Colchagua, Curico, Cachapoal

Južna Afrika 1.100 hektara

Australija 1.100 hektara

Južna Australija, Viktorija

Novi Zeland 200 hektara

Gisborne, Hawkes Bay

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 16.5.2021. https://winefolly.com/deep-dive/what-is-malbec-wine/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte