Da li su „noge“ vina pokazatelj kvalitetnijeg vina? Saznajte više o vinskim nogama koji će vam reći o vinu i o tome kako možete da napravite vinske noge u čaši za vino sledeći put kada budete pili.

Šta označavaju vinske noge?

Uprkos onome što ste možda čuli, vinske noge ili „suze“ nisu pokazatelj kvaliteta vina. To je zapravo naučni fenomen koji vam može reći ključne informacije o nivou alkohola u vinu.

  • Visokoalkoholna vina sakupljaju veću gustinu kapljica na bočnim stranama čaše od vina sa niskim alkoholom
  • Slađa vina su viskoznija pa će suze sporije teći niz ivice čaše.

Više „nogu“ ili kapljica može ukazivati na visok sadržaj alkohola i/ili visok sadržaj šećera u vinu. Vinske noge su uzrokovane isparavanjem alkohola sa ivica čaše.

Šta su vinske noge?

Vinske noge su kapljice vina koje se formiraju na unutrašnjoj strani vinske čaše. Vinske noge su primer Gibbs-Marangoni efekta, fenomena koji je rezultat površinske napetosti tečnosti izazvane isparavanjem alkohola. U stvari, možete pročitati sjajan članak koji je NASA uradila o Gibbs-Marangoni efektu u svemiru.

SAVET: Temperatura i vlažnost prostorije u velikoj meri utiču na brzinu formiranja vinskih nogu.

Drugi nazivi za ‘vinske noge’

  • Vinske suze
  • Crkveni prozori
  • Gibbs-Marangoni efekat

Kako proceniti vinske noge

Pre nego što zavrtite čašu, držite vino pod uglom kako biste ga pustili da teče uz jednu stranu čaše. Zatim poravnajte čašu i pogledajte kako vino teče (viskozitet) i posmatrajte gustinu nogu koje se formiraju. Ako vidite puno nogu, možete pretpostaviti da vino ima više alkohola, što možete okusiti kao osećaj zagrevanja/pečenja u zadnjem delu grla.

Savet za slepu degustaciju: Izgradite svoju vinsku pamet tako što ćete uvek testirati i unakrsno referencirati etiketu vina. Sa iskustvom, vremenom ćete početi da primećujete da su neke etikete vina smanjene za skoro 1,5% ABV!

Šta se zapravo dešava sa vinskim nogama?

Kada vrtite svoje vino, stvarate tanak sloj vina na površini čaše. Kako alkohol u ovoj mešavini isparava (stvarajući arome vina), ostatak mešavine vode i vina se skuplja na stranama čaše stvarajući kapljice koje padaju nazad u čašu.

Inače, ako imate zatvorenu bocu vina i protresete je, primetićete da se ovaj fenomen ne dešava! To je zato što se ne dešava isparavanje. Isparavanje je ključ zašto se pojavljuju vinske suze.

Izvor: winefolly.com, preuzeto: 9.8.2022. https://winefolly.com/tips/wine-legs/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte