Na Martinje, 11.11.1992. legendarni trojac u sastavu Željko Suhadolnik – Suhi, Mladen Horić – Muha i Marko Čolić zajedničkim su snagama pokrenuli reviju Svijet u čaši. Časopis je  uvelike usmjerio i oblikovao eno-gastro scenu Hrvatske, što su potvrdili brojni vinski velikani okupljeni na obilježavanju 30 godina ove slavne tiskovine.

U ponedjeljak, 19. prosinca 2022. u zagrebačkom diWine Baru održana je konferencija za medije i  proslava u povodu tridesetog rođendana Svijeta u čaši, kojoj su nazočili brojni predstavnici eno-gastro i lifestyle medija, ali i vinske veličine koje su zadužile hrvatsko vinarstvo. Tako su se među prisutnim gostima našli vinari Vlado Krauthaker, Velimir Korak, Tomislav Tomac, Marino Markežić iz vinarije Kabola, Ivica Perak, te enolog podruma Belje Marijan Knežević.

Naša djela govore umjesto nas. Tisuće i tisuće tekstova, reportaža, članaka i intervjua, kao i izbori za vinara i kuhara godine zabilježeni su u Svijetu u čaši, 25 godina u tiskanom izdanju, a zatim u online izdanju“ – obratio se prisutnima  Željko Suhadolnik, izrazivši žaljenje što kolega Mladen Horić zbog bolesti nije mogao biti prisutan, ali i prisjetivši se prijatelja-vinara koji više nisu s nama.

Kao mladi enolog, kada sam tek počeo raditi u Belju, sa nestrpljenjem sam iščekivao svaki novi broj Svijeta u čaši, jer je to tada bio jedini način na koji smo mogli pratiti trendove. Za mene je revija uistinu bila od velikog značaja, te smatram da je odraz svega onoga što se događalo na eno-gastro sceni Hrvatske u posljednjih trideset godina“ – rekao je Marijan Knežević.

Kutjevačka legenda Vlado Krauthaker izjavio je kako je revija, u vrijeme kada je na hrvatskom tržištu veliki problem bila kvaliteta vina, uvelike pomogla etabliranju hrvatskih vina na domaćoj i inozemnoj sceni. Vinari Marino Markežić iz vinarije Kabola, te Tomislav Tomac, prvi proizvođači jantarnih vina u Hrvatskoj, kazali su kako je Svijet u čaši uvelike oblikovao njihov vinski put, te da danas sigurno ne bi bili ovdje gdje jesu da nije bilo velikog vinskog pera, Željka Suhadolnika, i njegovog enormnog vinskog znanja i autoriteta pretočenog u brojne tekstove o vinu. Sa navedenim su se složili i Ivan Perak i Velimir Korak, koji također tvrde da ih je revija Svijet u čaši oblikovala i kao vinare i kao osobe. Izrazili su želju da revija nastavi izlaziti u digitalnom formatu, što je potvrdila i organizatorica medijska konferencije i vlasnica diWine Bara Irena Lučić, izjavivši kako će od iduće godine tekstovi Željka Suhadolnika biti dostupni i na diWine Portalu.

Pripremio: Tomislav Radić

Foto: Marko Čolić

Snimka br 1: Željko Suhadolnik – Suhi, Mladen Horić – Muha i Marko Čolić

Takođe pogledajte