Koje su prave razlike između vina od 7 dolara i vina od 75 dolara? Ovaj test ukusa jeftinog naspram skupog vina donosi neko znanje o slatkim bobicama koje će promeniti način na koji kupujete.

Da li ste znali da se ekonomija tržišta odnosi i na vinsko grožđe? Na primer, više ljudi zna (i kupuje) Cabernet Sauvignon nego Petite Syrah. Dakle, popularnost vinskog grožđa može povećati cenu vina.

Za ovu degustaciju odabrali smo stari dobri Merlot.

Oba vina su morala biti od nezavisnih proizvođača.

Nazovite nas pametnim ako želite, ali bili smo odlučni da dokažemo da je moguće kupiti dobro jeftino vino od nezavisnih vinarija na imanju. Tako smo za ovu degustaciju uspeli da pronađemo dva vina koja su uzgajana i proizvedena od strane nezavisnih proizvođača.

Evo rezimea testiranih vina:

„Jeftino“ vino

Villa Poggio Salvi „Lavischio“ 2016 – Toscana IGT (~ 7 USD)

Ovo je 100% merlo vino manje poznatog proizvođača po imenu Villa Poggio Salvi koji je možda poznatiji po Brunellu di Montalcino. Grožđe za ovo vino uzgajano je u vinogradu u vlasništvu vinarije koja se nalazi severno od čuvene zone Montalcino u Sijeni.

Proizveden je u vinariji i kraće vreme (oko 3 meseca) odležavao u velikim, korišćenim buradima od slavonskog hrasta. Ovakva burad se koriste iz godine u godinu i ne daju mnogo hrastovog ukusa.

Beleške o degustaciji i zaključak

Vino je bilo i voćno i zemljano na nosu sa aromama sveže crvene ribizle, crvenih trešanja, glinenih cigli, timijana i sosa od malina. Nije bilo mirisa prepečenog hrasta.

Na nepcu je bilo kiselo! Imalo je dobro izbalansiran ukus sa lakim taninima, ali je definitivno bilo više kao vino za hranu (kao nešto što biste uparili sa picom). Trpkost u vinu navela je na pomisao da bi ovo vino moglo dobro da odleži narednih 7 ili više godina. Moglo bi biti zabavno (i pristupačno) vino u kojem se uživa posle odležavanja u podrumu.

„Skupo“ vino

Pahlmeier Merlot 2014 – Napa Vallei AVA (~ 75 USD)

Ovo vino je 93% Merlot iz malog Atlas Peak AVA u dolini Napa od poznatog proizvođača, Pahlmeier. Vinograd su opsesivno kreirala 4 renomirana konsultanta za vinograde uključujući Helen Turlei, John Vetlaufer, Erin Green i Davida Abreu! Vinograd je na dobroj lokaciji – možete videti San Francisko i most Golden Gate po vedrim danima.

Pravljenje ovog vina uključivalo je kupovinu malih, novih francuskih hrastovih barika (buradi od 225 litara) koje daju puno hrastovih ukusa vinu.

Beleške o degustaciji i zaključak

Vau! Ovo vino pogađa nos masivnim aromama maceriranih trešanja, kupina, džema od kupina, vanile, duvana, hibiskusa i suptilnih nota žalfije i timijana. Vrlo kompleksno vino.

Na nepcu je veliko. Ima složen profil ukusa koji je počeo sa više svežih voćnih nota (na strani tamnog voća) koje su dovele do bogatih ukusa vanile i slatkih bobica, a završilo se tostom, notom duvana i kupine. To je definitivno jedno od onih vina koje ste mogli samo da sedite i pijuckate bez ičega (možda bi jedino dobro došao dobar pogled!).

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 18.12.2022. https://winefolly.com/episode/cheap-vs-expensive-wine-taste-test/

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte