definicija vinskog tijela

Tijelo vina je jedan od najbitnijih pokazatelja kvaliteta vina. Definicija tijela vina ukazuje na teksturu i težinu vina koju osećate u ustima. Vino je opisano definicijom tijela, zajedno sa ukusima koji prate ovu teksturu.

Kada govorimo uopšteno, za vina se može reći da mogu imati tri različita tijela:

  • lagano,
  • srednje i
  • puno telo.

Vino punijeg tijela ne znači po automatizmu da je vino visokog kvaliteta. Punija tela znače da je sadržaj alkohola u vinu veći od prosečnog. U nastavku članka ćemo dati definiciju tijela vina i objasniti kako tijelo vina utiče na sam ukus.

Definicija vinskog tijela

Dva su faktora koja najviše utiču na tijelo vina:

  • procenat alkohola i
  • sorta grožđa.

Različito grožđe sadrži ekstrakte ili čvrste supstance poput tanina. U različitim količinama tanin utiče na tijelo vina. Ovi ekstrakti utiču i na druge karakteristike vina. Neke sorte grožđa daju vinu prozirniji izgled.

Što se tiče alkohola, sadržaj alkohola u vinu uglavnom se određuje prema tome koliko dugo grožđe fermentira. Što grožđe duže fermentira, veća je verovatnoća da će se prirodni šećeri unutar ovog grožđa pretvoriti u alkohol.

U slučaju nekih vina, tokom procesa fermentacije dodaje se malo neutralnog alkoholnog pića da bi se povećao procent alkohola. Ukoliko se šećer ne pretvori u alkohol, daje vinu sladak ukus.

Još jedan od načina za povećanje tijela vina je čuvanje u buretu hrasta. Međutim, čuvanje vina u buradima je zahtjevan i kompleksan posao.

Hrast može nadvladati prirodan miris i ukus tek napravljnog vina. Ovaj način će vinu dodati sloj debljine, ali i aromu vanile.

Lagana vina

Ova vina obično imaju ispod 12 procenata alkohola. Ova vina su lagane teksture i mnogo su slađa od ostalih. Dobro se slažu uz ribu i piletinu. Vina lakog tijela uglavnom su rezultat grožđa uzgajanog u hladnijim podnebljima.

Nemački rizling je primer laganog vina.

Vina srednjeg tijela

Vina srednjeg tijela sadrže procenat alkohola između 12 procenata i 14 procenata.

Mnoga najpoznatija vina spadaju u ovu kategoriju. Tekstura ovih vina može se znatno razlikovati u zavisnosti od vrste grožđa i načina i metoda proizvodnje. Ova vina su relativno suva zbog smanjene gustine šećera u njima.

Vina punog tijela

Vina punog tela su vina koja imaju procenat alkohola od 14 procenata pa i više. Mnoga vina sa punim tijelima su napravljena od crvenog grožđa. To je zato što crveno grožđe sadrži visok nivo tanina koji vinu dodaju teksturu i suvoću.

Istraživanja pokazuju da proizvođači vina polako ali sigurno povećavaju procenat alkohola u svojim vinima tokom poslednjih nekoliko godina. To je zato što su vina punog tijela veoma tražena, a mnogi ih povezuju sa vrhunskim kvalitetom.

Ali ipak ne mora da znači da ako vino ima punije tijelo da je kvalitetnije od laganih vina. Sam ukus je podjednako bitan.

Zaključak

Tijelo vina je gustina vina koju osećate u ustima. Glavna odrednica ovog činioca je obrada šećera tokom procesa fermentacije. Tijelo vina bitan je pokazatelj kvaliteta vina i može u velikoj meri odrediti ukus vina.

Takođe pogledajte