Obitelj Tomac po mnogočemu visoko podiže ljestvicu kvalitete i prepoznatljivosti svojih vina, a najnoviji dokaz njihove uspješnosti stjecanje je ekološkog certifikata.

Ekološki pristup budućnost je Plešivice, ali i ostalih vinskih regija,koje se okreću„iskrenim“ vinima kod kojih korisnik točno zna što mu se nalazi u čaši. U prijelaznom su razdoblju za stjecanje ovog certifikata i vinarije Tomac&Bajda, Korak, Šember i Ciban.

Talijanski biodinamičar i enolog Michele Lorenzetti Tomce je uveo u svijet biodinamike, koja koristi samo prirodna sredstva.. Obitelj Tomac u jesen ulazi i u prijelazno razdoblje za njemački Demeter certifikat koji ima još strože odredbe ekouzgoja.

Obitelj Tomac već je dva puta ove godine prezentirala biodinamička vina i Plešivicu i to na najvećem sajmu biodinamičkih vina Raw wine održanom u New Yorku, a potom i u Londonu te je pozvana i na prezentaciju svojih proizvoda u Berlin.

Ekološki certifikat izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a put do stjecanja ove oznake je zahtjevan, no u konačnici potvrđuje kvalitetu i posvećenost proizvođača ekouzgoju.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić

Takođe pogledajte