U vikendu iza nas, imali smo priliku da posetimo Truffle shop vinoteku i iznenadimo se šarenilom asortimana proizvoda koji se tamo nudi. Radi se o mestu za ljubitelje i poznavaoce dobrih vina i kvalitetnih delikatesa, kao i za sve one koji znaju šta treba priuštiti za uživanje u posebnim trenucima. U osnovi, ovde se mogu zateći sirevi, vina, tartufi i razni proizvodi od tartufa najvišeg kvaliteta. Tu su i najkvalitetnije belgijske čokolade i posebna poklon pakovanja.


Uz dužno poštovanje prema svemu ostalom što ovo mesto ima da ponudi, u nastavku delimo deo onoga što je vlasnik objekta imao da kaže u pogledu vina, i vinskih etiketa koje se ovde mogu naći.
Kada je u pitanju vinska karta, posebne police odvojene su za domaća vina, kao i vina sa Kosova i Metohije, vina iz Makedonije, vina iz Hrvatske, Slovenije i Italije; Zatim prestižna vina iz Francuske, zatim Španije, Austrije, Portugalije. Posebna pažnja poklonjena je i Čileanskim vinima, zatim Grčkim vinima, mogu vam pažnju skrenuti i vina iz Argentine i druga. Osim toga, velikog izbora ima i kad su u pitanju desertna i penušava vina.


Kad su u pitanju vina iz novog sveta, pomenućemo prestižna vina iz Napa regije, poput Grgich Hills Chardonnay, koji je bogat ukusnim voćem, finim hrastovim notama, žuto-zelene boje, koje se dobro uparuje sa morskim plodovima; Zatim tu je i Schrader Cabernet Sauvignon kao suvo crveno vino, od istoimene sorte grožđa. Ono se izdvaja po svojoj dubokoj, granitno-ljubičastoj boji sa notama ribizle, bobičastog voća, duvana i čokolade na mirisu; Tu je i Opus one od sorte Cabernet Sauvignon u najvećem prisustvu, ali i Petit Verdot sortom, Merlotom, Cabernet Franc sortom i uz jednoprocetni dodatak Malbec sorte. U pitanju je vino koje je vrlo dobro izbalansirano, kod kojeg se glatki okrugli tanini i sveža kiselost kombinuju da bi se stvorio mekan i kremast osećaj u ustima, i kako bi se produžili ukusi uz dugotrajan završetak. Jer, šta je najvažnije kod uparivanja na kraju? To da se vino i hrana stope u jednu ravnu liniju. Vinki asortiman ovde uz pravilan odabir hrane će to zasigurno omogućiti.


Kako smo čuli za Truffle shop?

Naime, na Drugom Zemunskom salonu vina, među izlagačima su nam posebnu pažnju skrenuli predstavnici iz Chocolate in a bottle firme iz Srbije, koji uvoze jedino penušavo vino iz Francuske sa dodatkom belgijske čokolade! Radi se zapravo o belom penušavcu, napravljenom od Chardonnay sorte grožđa i ekstrakata kakaa i lešnika. Vino je nastalo sa idejom spajanja najpoznatijeg proizvoda iz Belgije, a to je čokolada, kao i najpoznatijeg proizvoda iz Francuske, a to je vino. Kako je ovaj proizvod ekskluzivan i vrlo jedinstven na domaćem tržištu, jedino mesto gde se može pronaći i kupiti je upravo Truffle shop. Na pitanje zašto baš ovo vino i zašto oni, vlasnik nam je odgovorio „zato što je drugačije nešto, a ka novim i jedinstvenim stvarima mi smo uvek pozitivno okrenuti.“


Međutim, ne preteruje se ako se u ovom slučaju doda odgovor da je ovo mesto nešto mnogo više, uzimajući u obzir da se ovde svakom posetiocu pristupa sa mišljenjem da je u pitanju hedonista, koji zato što želi da živi sa užitkom, upravo i dolazi na jedno ovakvo mesto…bar je ovo mišljenje koje zastupa vlasnik objekta, Dragan, koji je već 10 godina u poslu istraživanja i prikupljanja najboljih etiketa vina i svega onoga što čini vino. U sam posao ušao je kroz rad, istraživanje i prodaju tartufa, koji sa vinom predstavljaju jednu neraskidivu stavku u gastronomiji ukusa i uparivanja.


Ono od čega se uvek počinje, jeste da se ovaj posao ne može raditi ako se nema i ne ulaže emocija. Bilo koji drugi posao može, ali ovaj ne. Što je veća pasija ka tome, onda se ima želja za širenjem asortimana proizvoda, kao i tome da se imaju vina istih vrsta, iz različitih regija i različitih delova sveta. Šta ga je najviše motivisalo u ovom poslu – to je činjenica da je svaka boca iz iste godine, od istog proizvođača, na svoj način drugačija.


Ovom poslu u današnje vreme dosta pomaže i činjenica da je do dobavljača sada mnogo lakše doći, zato što je svest o vinu na domaćem tržištu znatno veća, nego pre 10 godina. Veći plus stavlja se i na malu kvadraturu, kakvog je i Truffle shop, zato što se jednim perifernim pogledom može kontrolisati asortiman proizvoda koji se nalazi na policama, što je velika prednost za veći asortiman proizvoda. Svakako je u planu proširenje kvadrature, ali za sada se u Truffle-u vode time da zaista imaju ono što tržište traži, jer na kraju krajeva svako voli malu radnju, a opet punu.


Ono što bi Dragan, kao vlasnik, posebno naglasio jeste da veliki udeo u porastu svesti o vinu poslednjih 10 godina imaju naši somalijeri koji se edukuju u različitim pogledima na temu vina, i oni na neki način predstavljaju sponu između proizvođača i trgovaca. U pitanju su jako kvalitetni ljudi, veliki znalci i jako je dobro što domaće tržište može da se pohvali posedovanjem takvog kadra u ovom polju.


U Truffle-u se, pored ostalog što treba napomenuti, ne forsiraju samo izgrađeni brendovi i prodavane etikete, koji su utabali put. Traga se za dobrim bocama, ali onim stvarno kvalitetnim. Zato je jako važno biti entuzijazista. Tako se i moralo raditi, da bi se došlo do dobrog prometa. I oni su u Truffle shop-u to sigurno uspeli, jer su za godinu dana došli do izgrađenog brenda.


Ako ste u prolazu na Novom Beogradu, u West-u, i imate malo vremena, slobodno svratite.
Do tada, odavde, šaljemo vam veliki pozdrav. I znajte…sigurno će vas sačekati ljubaznost, a možda se odlučite i da odaberete za dragu osobu i neki dobar poklon!

Tekst pripremila: Tatjana Vujović

Takođe pogledajte