Istražite arome i ukuse vina Petite Sirah i saznajte kako ih upariti sa hranom.

Petite Sirah (zvani Durif ili Petite Syrah) prvi put je pronađen da raste u Francuskoj sredinom 1800-ih. Voli se zbog izvanredne duboke boje i punih ukusa borovnice, čokolade, šljiva i crnog bibera. Uprkos popularnosti, Petite Sirah je izuzetno retko grožđe sa manje od 10.000 zasađenih hektara širom sveta, raste uglavnom u Kaliforniji.

Razlika između vina Petite Sirah i Syrah

Petite Sirah nije samo „sitnija“ verzija Syraha (ili Shiraza), to je posebna sorta grožđa. Petite Sirah je potomak Syraha i Peloursina. Ako nikada niste čuli za Peloursin, to je razumljivo: skoro je izumrlo, pronađeno je na samo nekoliko mesta u francuskim Alpima. 

Vodič za vino Petite Sirah

6 brzih činjenica o vinu Petite Sirah

  • Istorija: Petite Sirah (ili Durif, izvorno ime grožđa) stvorio je botaničar Francois Durif u Montpellieru u Francuskoj oko 1880. godine. Grožđe je mešavina između Syraha i još ređeg: Peloursin. U Ameriku ga je uvezao Charles McIver sredinom 1880-ih, gde je i dobilo novo ime: Petite Sirah.
  • Posluživanje: Nešto hladnija temperatura (18,3°C) isporučiće više cvetnih i mineralnih aroma zajedno sa karakterističnim smelim plodovima Petite Siraha. 
  • Dekantiranje: Petite Sirah sa tako visokim taninom savršeno je crveno vino za ulivanje u dekanter i puštanje da evoluira 2–4 sata (ako možete da sačekate!).
  • Starenje: Ovo grožđe tople klime često izgubi previše kiselosti i ploda u prvih 7 godina da bi bilo pretendent na dugotrajno starenje. Međutim, nekoliko proizvođača (probajte Napa i Sonoma) napravilo je izvanredna vina koja će stariti 10–20 godina. Ako ovo tražite, proverite da li su kiselost i voće u ravnoteži sa taninom (biće velike, ali u ravnoteži!).
  • Vrednost: Tražite dobru vrednost? Centralna dolina Kalifornije (poput Lodi AVA) nudi neke od najboljih vrednosti za cenu od 10–18 USD.
  • Antioksidanti: Petite Sirah je jedno od najdubljih, neprozirnih crvenih vina sa vrlo visokim nivoom antocijanina (antioksidansa). Vina slične boje Petite Sirahu uključuju Tannat i Sagrantino.

Spajanje hrane sa vinom Petite Sirah

Crvena vina punog tela poput Petite Sirah imaju visoki tanin (gorčinu i trpkost), što znači da ćete želeti da ih uparite sa bogatijom, masnijom hranom kako biste stvorili ravnotežu.

Sa svojim dimljenim voćnim ukusima, Petite Sirah lepo će se upariti sa smelim egzotičnim začinima i začinskim biljem – samo izbegavajte da jelo bude previše slatko.

Ako treba nešto znati o uparivanju vina Petite Sirah sa hranom, to je da vino zaslužuje hranu toliko bogatu i smelu kakvo je i ono samo.

Primeri

Meso

Pečena svinjetina, govedina sa roštilja, pljeskavice od govedine, piletina u Mole sosu

Sir

Odležala gauda, topljeni švajcarski sir, sveža mocarela, kamembert

Bilje i začini

Crna paprika, piment, karanfilić, žalfija, ruzmarin, cimet, čili paprika, lavanda, kakao, kleka

Povrće

Dinstana pečurka, patlidžan, crni pasulj, karamelizirani luk, punjene paprike, ribizla (u slanom jelu)

3 profila Petite Sirah

Najbolji način za razumevanje sortnog vina poput ovog je kušanje vina iz nekoliko različitih regiona. Evo nekoliko napomena o degustaciji razlika Petite Sirah u zavisnosti od regije u kojoj raste:

Lodi i Centralna dolina, Kalifornija, SAD

U unutrašnjosti doline Kalifornije, koja uključuje Lodi i Clarksburg AVA, naći ćete mnoge stare vinove loze Petite Siraha. Ova vina imaju istu mastiljastu neprozirnu boju koja puca džemastim voćem. Očekujte mirise džema od kupina, gljive, crnog bibera, zajedno sa notama vanile od starenja hrasta. Na nepcu bogati i smeli tanini dopunjuju slatke jagodičaste arome, a kiselost je glatka.

Prosečna cena: 15–20 USD

Sonoma i priobalna Kalifornija, SAD

Sonoma i severna obalna područja (uključujući Mendocino) malo su hladniji od Nape i unutrašnjih dolina Kalifornije. Vina se obično susreću vrlo duboko, sa dodirima više zemljanih / espresso nota nego njihovi rođaci u unutrašnjosti.

Očekujte arome sveže kupine, šljive, tamne čokolade, mentola i obično nijansu vanile ili lavande (često od starenja hrasta). Na nepcu ćete okusiti bobice, espresso i moku umotane u guste tanine.

Prosečna cena: 18–25 USD

Napa and Coastal Ranges, Kalifornija, SAD

Nije lako pronaći 100% Petite Sirah u Napi jer se većina proizvođača fokusira na popularniji Cabernet Sauvignon. Ipak, sa malo mudrosti ćete ga pronaći i oduševiti se. Takođe, možete proveriti manje poznati AVA obalni deo, uključujući Lake Counti i planinske AVA u okviru Monterei AVA.

Ova vina imaju intenzivnu boju koja će zamrljati sve što dodirnu. Očekujte arome borovnice okružene aromama cvetova bagrema i grafita. Na nepcu će to biti smeli ukusi borovnice, kakaoa, sveže mlevenog crnog bibera i smrvljenih stena sa srednjim nepcem smelih tanina koji suše usta.

Prosečna cena: 30 USD +

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 23.6.2021. https://winefolly.com/deep-dive/petite-sirah-wine-guide/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte