Kad se služi samostalno i bez ikakvog sosa, jagnjetina se zaista dobro slaže sa smelim crvenim vinom glatke taninske strukture, poput Širaza ili Merlota. Ali pošto jagnjetina naročito poprima ukuse soseva sa kojima se kuva, moramo ovo dublje analizirati ako je meso marinirano.

Osnove uparivanja

Kao što je napomenuto, koja vrsta vina se najbolje slaže sa jagnjetinom, zavisiće od toga kako se ona sprema i koji se sosevi spremaju uz nju. Pogledajmo neke primere.

Pečeni jagnjeći but

Ovo vinsko uparivanje pretpostavlja da se pečeni jagnjeći but priprema jednostavno sa začinima i laganim sosevima (kao što je limunova korica i maslinovo ulje). Za slane i bogate ukuse pečene jagnjetine biće potrebno smelo, ali glatko vino da bi se sparilo s puno tanina, pa iz tog razloga preporučujemo Širaz ili Malbec.

Jagnjetina na žaru

Jagnjetina sa roštilja sa suvim i začinjenim marinatom dobro će se sljubiti sa poluslatkim voćnim crvenim vinom kako bi pomogla da se deo te vatre smiri. Preporučujemo voćni Merlot ili Barberu.

Dinstane jagnjeće kolenice

Kao što je napomenuto, jagnjetina ima tendenciju da u potpunosti poprimi ukus sosa sa kojim je kuvana, a to je posebno slučaj sa dinstanom jagnjetinom u teškom sosu. Zapravo, vino je popularan sastojak sosa za dinstanu jagnjetinu, koji ne treba da komplikuje stvari. Ako dinstanu jagnjetinu kuvate u sosu od crvenog vina, jednostavno upotrebite vino punog ukusa sa zemljanim i paprenim ukusima poput Merlota, Cabernet Sauvignona ili Malbeca, kako bi se i jelo i sos istakli i upotpunili svoje smele ukuse.

Specifična uparivanja

Kao što je napomenuto, kada uparujete jagnjetinu sa vinom, pokušajte da razmislite o profilu punog ukusa, kao i o načinu kuvanja – naročito ako je jagnjetina marinirana u slanom i bogatom sosu. Prvenstveno tražimo crvena vina koja će upotpuniti crveno meso, očistiti nepce i neće zaseniti nežni mesni ukus jagnjetine.

Evo nekoliko konkretnih primera uparivanja vina:

Jagnjeći but pržen u pećnici pokušajte da uparite sa bocom 2010 Gramercy Cellars Lagniappe Columbia Valley Syrah ili bocom Trapiche Jorge Miralles Single Vineyard Malbec iz 2009.

Pokušajte da uparite jagnjetinu sa roštilja sa suvim začinskim marinatom sa bocom  Bruno Giacosa Barbera d’Alba iz 2008. godine. Takođe bi dobro prošla i boca Merlota Clos du Bois sa Severne obale iz 2011. godine.

Pokušajte da uparite jagnjeće kolenice dinstane u teškom sosu sa bocom Esser Vineyards Cabernet Sauvignon iz 2009. Ili, ako vam je Malbec privlačniji, flaša Hess Collection Small Block Series Malbec iz 2012. godine takođe bi se dobro uparila.

Mnoga crvena mesa najbolje se slažu sa crvenim vinom. U zavisnosti od profila punog ukusa jela, crveno vino koje je malo kiselo, bogato ukusom i punog tela, dobro će se upariti. Poluslatka crvena vina takođe se dobro mogu upariti da pomognu da se smanji užarenost ako se jagnjetina marinira ili natrlja začinima.

Izvor: https://www.vivino.com/, preuzeto 12.4.2021. https://www.vivino.com/wine-news/food-pairing/lamb

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte