Svi komadi svinjskog mesa – bilo da se radi o svinjskim kotletima, svinjskoj pečenici ili svinjskom fileu – imaju osnovnu slatkoću u ukusu kada se kuvaju, a takođe imaju i lakoću (tj. svinjsko meso ima suptilniji ukus u poređenju sa drugim mesima, ako u ovu jednačinu ne uračunamo slaninu i šunku). Uopšteno govoreći, sladak i lagan ukus svinjskog mesa najbolje je upariti sa svetlim crvenim vinima srednjeg tela sa voćnim ukusom i malim brojem tanina. Drugim rečima, ova dva ukusa se odlično dopunjuju, umesto da se međusobno sprečavaju ili pretiču.

Osnove uparivanja

Kao opšti koncept, vina srednjeg tela poput Zinfandela odlično se slažu sa svinjetinom, kao i neka srednje do svetlo crvena vina kao što su Pinot Noir i Freisa.

Ali sada kada znate da se određene vrste vina srednjih tela i svetlo crvenih vina dobro slažu sa svinjetinom, šta je sa specifičnostima samog jela? Razmislimo o tome koje vrste aroma postoje u svakom jelu.

Začinjena svinjetina

Začinjena svinjetina se dobro slaže sa laganom pikantnošću i pomalo slatkim ukusom vina Gevurctraminer. Laskaće jelu jer u pikantnoj svinjetini ima sličnih ukusa.

Svinjetina začinjena biljem

Svinjetina kuvana sa puno biljnih začina dodatih u nju najbolje će se kombinirati sa Pinot Noirom kao i sa Chardonnayom. Svinjetina kuvana u kremastim biljnim umacima posebno dobro funkcioniše sa ovim vrstama vina.

Azijski začinjena svinjetina

Novi svetski Pinot Noir dobro ide sa jelima od svinjetine koja sadrže azijske začine, zbog svoje duboke voćnosti i malog broja tanina u vinu.

Svinjsko meso smelog ukusa

Za svinjetinu smelog ukusa i ukusa poput rebaraca na roštilju ili pečene šunke (ili bilo koje svinjetine sa puno masti) biće potrebno jednako smelo crveno vino srednjeg tela ili čak crno vino punog tela sa začinjenim, kiselkastim dodirom, kao što su vino srednjeg tela Grenaš ili Zinfandel.

Ostala svinjetina (šunka, slanina itd.)

Jela od šunke i slanine imaju široku kombinaciju ukusa i može ih biti teže upariti; ukusi se mogu kretati od slatkih, preko pikantnih i slanih, do dimljenih. Upadljiv ukus obično ide uz visokokiseli, ali lakog tela nemački rizling kako bi se uravnotežili dim, so i slatkoća.

Specifična uparivanja

U nastavku su predlozi za specifična uparivanja konkretnih vina sa jelima od svinjetine:

Gevurctraminer i začinjena svinjska jela: uparite sa Francis Tannahill Dragonfly (2009), Chateau Ste. Michelle (2013) ili  Trimbach Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre (1999).

Novi svetski Pinot Noir i jela začinjena azijskim jelima: uparite sa Brick House Les Dijonnais (2002) ili Antica Terra Botanica Willamette Valley (2012).

Chardonnay i svinjska jela začinjena biljem: uparite sa Beringer Private Reserve (2002).

Smelo svinjsko meso, poput rebaraca na roštilju ili pečene šunke: uparite sa Dry Creek Vineyard Old Vine  (2001) ili Limerick Lane Russian River Valley (2011).

Samo zapamtite, kada spajate svinjetinu sa vinom, razmislite o odvažnosti ukusa začina i sosa, kao i o punom profilu okusa u jelu.

Izvor: https://www.vivino.com/, preuzeto 9.4.2021. https://www.vivino.com/wine-news/food-pairing/pork

, , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte