Grenache Blanc (Grenaš beli) je belo vino punog tela koje potiče iz severne Španije. Otkako je ova sorta zasađena u Sjedinjenim Državama, popularnost jednoslojnih vina Grenache Blanc nastavlja da raste, a omiljena su zbog svojih intenzivnih ukusa, većeg sadržaja alkohola i plišanog stila (kada odležavaju u hrastu) sličnog Chardonnayu. Saznajte više o Grenache Blancu uključujući beleške o degustaciji, savete za serviranje, uparivanje hrane i gde najbolje raste.

Upoznavanje sa vinom Grenache Blanc

Napomene o degustaciji

„Zeleno bogatstvo“ je tema koja se provlači kroz sva vina Grenache Blanc. Arome će pršteti zelenim voćnim i citrusnim notama uključujući azijsku krušku, zelenu jabuku, nezreli mango, koricu limete i belu breskvu. Ostali ukusi uključuju suptilne slatke cvetne note cveta orlovi nokti i piskavice (ili skoro semena kima) zajedno sa pečenom jabukom, briošom i limunom ako je vino odležavalo u hrastu. Na nepcu će biti puno i bogato sočnim ukusima kruške koji vode u nemasne biljne note zelenog badema ili suvog zelenog bilja i slanih minerala. Nivo alkohola će se kretati u rasponu od 13-15%, dajući vinu začinsku završnicu.

Uputstva za posluživanje

  • Čaša: Čaša za belo vino ili Chardonnay „Montrachet“ čaša.
  • Temperatura serviranja: 7–10 °C Poslužite uglavnom ohlađeno da biste smanjili intenzitet aromatičnosti/gorenje zbog prirodnog višeg nivoa alkohola.
  • Dekant: Ne.

Starenje

1–5 godina. Grenache Blanc je osetljiv na oksidaciju, pa ga čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Kada se mešaju sa drugim sortama, vina Grenache Blanc imaju potencijal da duže odleže.

Uparivanje hrane sa vinom Grenache Blanc

Visoko na spektru intenziteta, primetićete da se Grenache Blanc kombinuje sa širokim spektrom namirnica, od ribljih jela do bogatog mesa poput jagnjetine. Tajna uparivanja sa Grenache Blancom je da uzmete u obzir njegove začinjene ukuse kima i tropske „zelenosti“ u vašem kompletu alata kada ga uparujete sa hranom. Zbog toga je Grenache Blanc posebno pogodan uz bogato začinjena jela, bilo da su marokanskog, španskog, indijskog ili azijskog porekla.

Primeri

Meso

Pileći sataj, kineski brancin sa 5 začina, škampi tempura, pečeni jastog, marokanski tagin, libanska jagnjetina sa 7 začina, piletina sa belim lukom, pirjana kratka rebra, pečena svinjska plećka

Sir

Mekši kremasti sirevi uključujući Brie, Camembert, Creme Fraiche, Fromage Blanc i srednje tvrde sireve od orašastih plodova kao što su Sviss, Ementaler, Comte, Jarlsberg, Raclette i Gruiere

Bilje/Začin

Kumin, korijander, beli luk, limunova korica, crvena paprika, beli biber, piskavica, komorač, anis, piment, muškatni oraščić, pravi cimet, ajvain, amčur, šalotka, vlasac, majoran, čuber, čereš, bosiljak, cilantro, kapar

Povrće

Tikvice, slatki luk, krompir, karfiol, žuti paradajz, žuta i crvena sočiva, garbanzo pasulj, beli pasulj, luk od komorača, celer, paprika, patlidžan, žuta tikva, edamame, kukuruz

Činjenice o Grenache Blancu

  1. Grenache Blanc mešavine: Zbog njegove osetljivosti na oksidaciju i srednje kiselosti, proizvođači će često mešati Grenache Blanc sa drugim belim sortama uključujući Roussanne, Vermentino (aka Rolle), Bourboulenc, Picpoul, Viognier, Clairette i Macabeu (aka Viura). Jedno od najpopularnijih mešavina grožđa je Rusan, gde proizvođači iz apelacije Chateauneuf-du-Pape na Roni prave bogato belo vino odležano u hrastu.
  2. Slatka vina stara 100 godina: U regionu Rusiljona u južnoj Francuskoj, Grenache Blanc je jedna od sorti umešanih u slatko vino pod nazivom Rivesaltes Vin Douk Naturel. Vin douk naturel ili VDN se pravi fermentacijom grožđa i dodavanjem rakije kada se postigne željena slatkoća. Rakija zaustavlja fermentaciju, završavajući vino slatkim i ojačavajući ga da traje preko 100 godina. Povremeno ćete videti starije boce dostupne iz 1920-ih i 1930-ih godina i vredi ih probati.
  3. Povezan sa crvenim Grenacheom: Grenache Blanc je rođak crvenog grožđa Grenache (aka Grenache Noir).

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 17.12.2022. https://winefolly.com/deep-dive/getting-into-grenache-blanc-wine/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte