Slatka crvena vina idealna su za vinopije početnike koji žude za prelaskom sa bezalkoholnih pića u vino – ali percepcija je da su slađa crvena vina jeftina ili osnovna.

Međutim, postoji nekoliko slatkih crvenih vina koja će promeniti celokupnu percepciju vašeg stila. Evo užeg izbora slatkih crvenih vina koja zaslužuju radar bilo kog konzumenta… Oni su takođe savršeno vino uz čokoladu.

Slatka penušava crvena vina

Brachetto d’Ackui

Brachetto je grožđe, a vino Brachetto d’Ackui DOCG proizvodi se isključivo u Pijemontu u Italiji. Vino je svetlo rubin crvene boje sa aromama jagode, sosa od višnje, maline, ljubičice i bombona od ruže. Postoje 3 zvanična tipa Brachetto d’Ackui:

  • Brachetto d’Ackui Rosso: Osnovni brachetto je razigrano gaziran sa 2 atmosferska pritiska (naspram 6–7 za šampanjac) i poznato je po tome što ima malo alkohola, oko 5,5% ABV. Slatkoća se kreće, ali je obično visoka oko 90–115 g / L rezidualnog šećera, ili ekvivalentno oko 4-5 kašičica šećera po čaši.
  • Brachetto d’Ackui Spumante: Potpuno blistava (Spumante) verzija Brachetto d’Ackui sa pritiskom od oko 3-4 atmosfere, finoćom finih mehurića i obično 6% ABV.
  • Brachetto d’Ackui Passito: Bogatije i slađe vino Brachetto gde se grožđe bere i ručno suši na drvenim rešetkama nekoliko nedelja (passito metoda), a zatim preša za proizvodnju vina. Vina su vrlo slatka sa dodatnim bogatstvom od 11% ABV. 

Lambrusco Rosso i Lambrusco Rosato

Lambrusco je voćno crveno vino iz Emilije-Romanje, koje je takođe dobro poznato po parmezanu siru Reggiano.

Vina se kreću od suvih (Secco) do slatkih (Dolce), pa potražite vina sa etiketom Semisecco, Amabile ili Dolce za slatki stil. Vina se razlikuju u boji od bledo rubinaste do tamnoljubičaste sa aromama borovnice, sosa od višanja, ljubičice i crvene ribizle. Većina vina Lambrusco ima lagani alkohol sa 11% -12% ABV.

Lambrusco je zapravo grupa od oko 10 različitih sorti grožđa i 11 jedinstvenih podregija.

Međutim, većina Lambrusca na tržištu dolazi iz 3 vodeće proizvodne regije Lambrusco Modena, Lambrusco Emilia i Lambrusco Reggiano. Ako želite dublje da istražite, pogledajte i ove 3 podregije:

  • Lambrusco di Sorbara: Vino vrlo bledo ljubičaste boje sa aromama ljubičica, ruža, crvene ribizle i borovnica
  • Lambrusco salamino di Santa Croce: Vino tamne ljubičaste boje sa aromama maline, borovnice, kupine i ruže.
  • Lambrusco grasparossa di Castelvetro: Vino dubokog rubin crvenog tona sa aromama kupine, borovnice, crne ribizle, crne trešnje, ljubičice i zelenog badema.

OZNAČAVANJE LAMBRUSKA

Vina Lambrusco imaju sistem označavanja nivoa slatkoće vina kako bi se lako pronašao nivo slatkoće koji želite.

  • Secco (~ 15 g / l RS): Mršav, suv stil Lambrusca koji često daje dodir gorčine na završnom sloju tanina.
  • Semisecco (~ 30 g / l RS): Nesušeni stil Lambrusca koji se obično čita suvo kada ga okusite.
  • Amabile (~ 40–50 g / l RS): „Baš slatki“ stil Lambrusca koji naglašava voćne arome.
  • Dolce (~ 50 + g / l RS): Najbogatiji i najslađi stil Lambrusca.

Ostala slatka penušava crvena iz Italije

Pored Lambrusca i Brachetta, različiti regioni u Italiji proizvode slatka crvena vina sa svojim jedinstvenim autohtonim crvenim sortama. Na primer, Bonarda, Teroldego i Croatina su vinsko grožđe koje se nalazi u Lombardiji. Ova vina su penušava i slatka („frizzante dolce“).

Slatka crvena vina srednjih tela

Ova kategorija su uglavnom vrednosna vina, ali nekolicina se popela na vrh.

Dornfelder

Dornfelder je nemačka sorta crvenog grožđa koju je teško naći u SAD-u, ali je veoma popularna u Nemačkoj. Vina Dornfelder prvenstveno potiču iz regiona Rheinhessen i Pfalz, koji su vinogradi neposredno niz reku od Alzasa u Francuskoj.

Ova vina se po ukusu kreću od suvih (trocken) do slatkih (suss ili suß) i nude arome višnje, sveže kupine i začinjenog bilja.

Schiava

Još jedno fascinantno voćno crveno vino koje raste u severnim delovima Italije, posebno u Trentinu-Alto Adiđeu, ima uglavnom suv ukus, ali nudi odvažne voćne arome ruže, bombona, sosa od trešnje i cimeta.

Biće vam teže pronaći ga, ali vredi potrage.

Recioto della Valpolicella

Isti region koji proizvodi Amarone della Valpolicella takođe proizvodi vrlo fino slatko vino pasito nazvano Recioto della Valpolicella.

Ovo vino je bogato i nudi arome crne trešnje, brusnice, vanile i pravog cimeta sa baršunastim ukusima čokolade.

Poznato je da dobro napravljena Recioto della Valpolicella stari 20-30 godina. Kako stari, ovo vino omekšava i dobija note smokve, sasafrasa i kafe.

Utvrđena slatka crvena vina

Ojačana vina sadrže više alkohola (16% –23% ABV) iz dodanih alkoholnih pića. Proces jačanja je ono što u utvrđenom vinu zadržava slatki ukus, jer ubija kvasac i zaustavlja fermentaciju. Budući da ova vina imaju povećan alkohol, preporučujemo manju količinu porcije od oko 80 ml.

Rubin Port, LBV Port i Vintage Port

Vino porto dolazi iz regiona Douro u severnoj Portugaliji. Mešavina je mnogih punih sorti grožđa, uključujući Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca i Tinta Cao. Za crvene stilove porto vina očekuje se aroma kupine, sos od maline, sladić, kakao, bobica kleke i anis sa mineralnim notama grafita i drobljenog šljunka. Vina su slatkog ukusa, ali imaju dovoljno tanina da uravnoteže ovu slatkoću.

Vina u stilu Port

Mnogi proizvođači izvan Portugalije proizvode utvrđena crvena vina sa sortama koje nisu portske. Na primer, u Australiji i Kaliforniji možete pronaći vina u stilu portoa, napravljena između ostalog sa grožđem Sirah / Shiraz.

Mavrodafni iz Patre

Slatko utvrđeno vino Grčke iz regiona Patras na Peloponezu, koje se nalazi na poluostrvu jugozapadno od Atine. Regija se još uvek razvija, pa imajte na umu da mogu postojati neke razlike u vinima. Mavrodafni su vrlo slatki sa aromama crne ribizle, datulja, smokava i crnog bibera bogate teksture.

Crni muškat

Jedinstveno grožđe koje se ukršta između Aleksandrijskog muškata i Schiave, nudi arome kandirane jabuke, ruže, ljubičice, bombona, parfema i cimeta. Retka je sorta, ali nekoliko proizvođača je napravilo ovo utvrđeno vino koje svetli poput boje golubije zvezde rubina.

Vin Santo Occhio di Pernice (oko jarebice)

Vin Santo je fascinantno slatko vino proizvedeno prvenstveno u Toskani sa malvazijom (grožđe od belog vina). Iako je retko obogaćen, ima isto bogatstvo kao i ostala utvrđena slatka vina.

Ono što ga čini tako posebnim je kombinacija metode sušenja grožđa pasito u kombinaciji sa vrlo sporom fermentacijom koja dovodi do vina bogate braon boje i orašastog mirisa. Occhio di Pernice je redak crveni stil Vin Santa napravljen prvenstveno od zvezdanog grožđa Toskane Sangiovese.

Vina su vrlo viskozna sa aromama smokve, datulje, lešnika i maraskino trešnje.

Šta slatko crveno vino čini slatkim?

Kada sok od grožđa fermentira u vino, grožđani šećer se pretvara u alkohol. Slatka vina se proizvode zaustavljanjem fermentacije malo ranije, ostavljajući u vinu dodir grožđanog šećera.

Postoji nekoliko načina za pravljenje slatkih vina, ali najvažnija razlika je u tome što se u jednoj metodi koriste neutralna alkoholna pića, a u drugoj ne. Ova razlika je važna za napomenuti, jer neka slatka crvena vina imaju visok alkohol i treba ih posluživati u polu-malim porcijama.

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 18.6.2021. https://winefolly.com/tips/list-of-sweet-red-wines/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte