Osnove uparivanja vina sa šunkom

Voćna vina – Šunka, sa svojim slatkim i slanim bogatstvom, najbolje se slaže sa vinima koja imaju slatkoću, obilje kiselosti i hrabro voće. U sjajna vina za uparivanje sa šunkom ubrajaju se rizling, Moskato, Chenin Blanc, roze, Lambrusco, Grenache i Zinfandel.

Kakvo vino ide uz šunku? Opšti profil šunke je sladak, slan, sa teksturom i bogat, ali naći ćete prilično varijacija u šunki. Zbog toga možete birati između niza vina koja odlično funkcionišu!

Malo istorije: Šunka je bila važna stvar veoma dugo – barem još u doba Galije. U 1700 -im, šunka je bila primarna komponenta mornarske ishrane, a potražnja se proširila po celom svetu.

Danas sušeno meso svinja ima dosta različitih ukusa; od posebno dimljene vestfalske šunke u Nemačkoj (napravljene od svinja hranjenih žirom), do debelo narezane delikatesne „medene šunke“ koju ste stavljali u svoje francuske tople sendviče, croque-monsieur.

Uparivanje vina sa šunkom

Uparivanje vina po stilu šunke

Postoje 3 glavne metode proizvodnje šunke, koje uključuju soljenje (sušenje), vlažno sušenje i dimljenje. Međutim, pošto neki proizvođači koriste kombinaciju sve tri metode, organizovali smo šunku po ukusu (i naveli nekoliko primera) kako biste stekli bolju ideju o ideologiji uparivanja ukusa.

Sušena, odležana šunka

Tanko narezane šunke podebljanog ukusa sa žvakaćom teksturom i tipično većim sadržajem soli.

Klasičan primer ovog stila šunke, koji skoro svi znamo, je italijanski favorit, pršut. Naći ćete šunku u ovom stilu koja se obično služi u mikrotankim narezima kao predjelo koje se topi u ustima.

 • Pršuta
 • Bayonne Ham
 • Serrano Ham
 • Jamón Ibérico
 • Speck

Preporučena vina:

Faktor visoke slanosti i suvoća mesa zahtevaju penušavo vino. Takođe ćete se odlično snaći sa iskričavim rozeom ili čak iskričavim crvenim vinom. Druge odlične opcije za uparivanje uključuju mirisni roze, hrskava mineralna i zeljasta bela vina, suvi šeri (možda Fino ili Manzanilla šeri) i suvu Madeiru (kao što je petogodišnja Verdelho ili Sercijalna Madeira).

Slana i dimljena šunka

Srednje do debelo rezana šunka rezana sa srednjim i smelim ukusom koji nije sladak.

Ovaj stil je obično dimljen, ali varira u veličini, od svežih šunki u punoj veličini koje pečete u rerni, do prethodno narezane šunke koju kupite u prodavnici. Ovaj manje slatki stil šunke mogao bi uključivati i prerađenu šunku poput Mortadelle i Spama. S obzirom da je ovaj stil šunke sočniji i nije toliko slan kao sušena šunka, jedan je od boljih izbora za uparivanje su svetlija crvena i ružičasta vina.

 • Black Forest šunka
 • Neglazirana šunka sa sušenjem u zemlji
 • Hoke za supu od dimljene šunke
 • Mortadella
 • Spam

Preporučena vina:

Sa manje slatkoće i više teksture, oduševiće vas srednje voćno crvena vina umerene kiseline. U ovom stilu možete pronaći veliki izbor vina, a evo nekoliko omiljenih koje treba znati: crvena na bazi grenaša (kao što je mešavina GSM), zinfandel, pino crni novog sveta, cvajgelt (iz Austrije!), Dornfelder (Nemačka), duboko obojen roze, crvena vina Valpolicella, bazirana na Corvini, odležani Tempranillo, Nebbiolo, Sangiovese, Primitivo-Negroamaro mešavine iz Apulije i „Secco“ (suvo) Lambrusco.

Slatka i slana šunka

To su obično srednje do debelo sečene šunke žvakaće teksture i primetno slatkog ukusa.

Zamislite kanadsku slaninu. Pošto je ovaj stil šunke sladak, poželećete da ga uparite sa vinima koja su takođe slatka ili imaju veoma voćni ukus. Možda ćete biti iznenađeni nekim od preporučenih parova, ali imaju izvanredan ukus!

 • Kanadska slanina
 • Pečena šunka sa medom
 • Glazirana pečena šunka
 • Mortadella
 • Char Siu (kineska svinjetina sa roštilja – tehnički nije šunka, ali odgovara profilu ukusa!)

Preporučena vina:

Najbolji način da uparite htanu koja ima slatkoću je da popijete i vino sa slatkoćom. Sa sušenije strane izaberite rizling, Chenin Blanc ili beli zin/merlot. Sa slađe strane idite na Moscato, Brachetto d’Ackui, Vin Santo i Vhite Port. Verovatno se možete izvući sa više crvenih stilova novog sveta, uključujući australijski Shiraz, južnoafrički Pinotage i američki Petite Sirah.

Ideje za uparivanje

Evo nekoliko ideja za uparivanje vina sa šunkom za početak.

Pica u havajskom stilu

Kanadska slanina i ananas možda su omiljeni izbor dece, ali neki od nas ih i dalje vole! Ovo uparivanje pice idealno je uz penušavo crno vino Lambrusco. Još jedan odličan izbor bili bi jednaki delovi jeftinog crnog vina i Coca Cole. U Barseloni ga zovu Kalimotxo.

Pizza sa pršutom i rukolom

Italijanska klasična kombinacija zaslužuje klasično italijansko crno vino. Za ovo uparivanje volimo vina Sardegna, posebno crveno po imenu Cannonau (koje je zapravo Grenache) i Carignano (zvani Carignan). Srednjeg su tela, kožasti i voćni i mogu se naći za manje od 14 dolara po boci!

Croque-Monsieur (Monte Kristo) sendvič

Francuzi su zaista bili ti koji su započeli celu proču sa sendvičima sa prženom šunkom i sirom, zbog čega to volimo da zovemo croque-monsieur. Iako je ovaj sendvič izvanredan sa suvim rizlingom (pomislite na Rheingau), mi takođe volimo biljne ukuse koje vina poput Sauvignon Blanc, Vermentino, Gruner Veltliner i Verdejo dodaju ovom jelu.

Supa od suvog graška i šunke

Suvi grašak jedna je od najtežih namirnica za uparivanje s vinom jer ima tendenciju da vino ima okus poput prljavštine. Međutim, ako se okrenete crnim vinima sa visokom kiselošću, poput Zveigelta (iz Austrije) ili Valpolicella Classico (iz Veneta), naći ćete par. Još jedna odlična opcija koja je iznenađujuće dobra je Sercial Madeira u suvom stilu.

Supa od belog pasulja i kelja sa komadom dimljene šunke

Saveur ima recept od kog kreće voda na usta za supu inspirisanu Italijom koja koristi šunku. Dakle, da biste uklopili italijanski motiv gorkog i slatkog, probajte mešavinu Negroamaro ili Negroamaro/Primitivo iz Pulje. Negroamaro u prevodu znači „crno gorko“, ali vina su savršena ravnoteža tamnog voća i tanina.

Jaja Benedikt

Ovo jelo je toliko bogato kremastom holandezom i slatkom šunkom da vam zapravo treba nešto da ga isečete. Većina se odlučuje za sok od pomorandže, ali mislimo da bi Grapefruit i francuska kremasta Mimosa bili idealan izbor.

Klasične regionalne kombinacije sa šunkom

U Evropi postoji mnogo različitih vrsta šunke sa statusom zaštićene oznake porekla (ZOP). ZOP je klasifikaciona metoda slična vinu ili siru (pomislite na Parmigiano-Reggiano) koja garantuje regionalne specijalitete. 

Probajte lokalno regionalno vino uz njega! Evo nekoliko sjajnih primera:

Španija

Jamón Ibérico i suvi Sherry

Italija

Pršuta sa vinom Moscato d’Asti

Nemačka

Speck sa vinom Rheingau Riesling

Izvor: https://winefolly.com/, preuzeto: 30.7.2021. https://winefolly.com/wine-pairing/wine-with-ham/

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte