Naši autori su za danas pripremili za Vas – Vinariju 13. Jul – Plantaže koja je smještena u Crnogorskoj vinogradarskoj regiji. Čokoti vinove loze ove vinarije se nalaze u Podgorici.

Vina ove vinarije su: Crnogorski Krstač, Crnogorski Chardonnay, Crnogorski Sauvignon, Crnogorski Rose, Crnogorski Vranac, Crnogorski Cabernet, Crnogorski Merlot.

Email adresa vinarije je info@plantaze.com, a možete ih kontraktirati i telefonski na brojeve: 382 20 658 026, 382 20 658 028, 382 20 658 029, 382 20 658 030.

Osim putem email-a i telefona, možete kontaktirati vinariju i na sajtu https://www.plantaze.com/.

Detaljnije o vinariji možete pročitati ispod

Više od pola vijeka, crnogorska kompanija 13. Jul – Plantaže predstavlja jednog od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa, vina i lozove rakije u Jugoistočnoj Evropi, u čijem posjedu se nalazi jedinstven vinograd u jednom kompleksu, impresivne površine od oko 2.300 hektara. Danas, Plantaže godišnje proizvode oko 22 miliona kilograma grožđa, plasirajući više od 16 miliona flaširanih proizvoda u preko 40 zemalja svijeta. Kompanija kao jedna od najuspješnijih crnogorskih kompanija čuva hiljadugodišnju crnogorsku tradiciju vinogradarstva i vinarstva, najveću pažnju posvećujući upravo crnogorskim autohtonim sortama vinove loze i autentičnom crnogorskom vinu, u kome se ogleda crnogorska kultura i duh jedinstvenog podneblja smještenog između mora i planina. Ta strast ne posustaje ni poslije pola vijeka. Plantaže su prepoznatljive po autentičnim vinima od autohtonih sorti vinove loze. Vina Plantaže razlikuju se od drugih, jer nastaju na posebnom mjestu i samo u jednom vinogradu. Od svega što postoji, kažu, vrijeme je najdragocjenije. I za vino vrijeme je veoma važno. Vrijeme kada se proizvodi grožđe i prerađuje u vino. Vrijeme kada se vino čuva, njeguje. Vrijeme kada vino sazri. Više od pola vijeka Plantaže sve svoje vrijeme poklanjaju grožđu i vinu. Zbog toga Plantaže zauzimaju poziciju regionalnog lidera u ovoj oblasti i s punim pravom ističu da ako je u vinu istina, Plantaže su kompanija kojoj se vjeruje.

Vina Vinarije 13. Jul – Plantaže

Crnogorski Krstač

Krstač 100%

Vino je svijetlo zlatno žute boje sa zelenkastim odsjajem. Dobilo je ime po istoimenoj autohtonoj bijeloj crnogorskoj sorti Krstač, koja se od davnina gaji u vinogradima podgoričkog vinogorja. Karakteriše ga oblik grozda koji podsjeća na krst, po čemu je sorta i dobila ime.

Slaganje uz hranu

Predjela od ribe i plodova mora, lagane čorbe, morska i rečna riba, bijela mesa sa manje začina, meki bijeli sirevi. Dobro rashlađen predstavlja idealan aperitiv.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 10 – 12°C, procenat alkohola 13%

Crnogorski Chardonnay

Chardonnay 100%

Svijetlo zelenkasto žute boje. Buke je prepoznatljiv po svježim voćnim aromama zelene kruške i tropskog voća. Na ukusu harmonično, sa voćnim kiselinama koje mu daju izrazitu svježinu.

Slaganje uz hranu

Proljećne i ljetnje salate, predjela od ribe i druga hladna predjela, plodovi mora, rižota, pikantne guste čorbe, meki i polumeki sirevi, bijela mesa, tjestenine.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 9 – 11°C, procenat alkohola 13%

Crnogorski Sauvignon

Sauvignon Blanc 100%

Vino je slameno žute boje sa zelenkastim prelivima. Mirisom i ukusom podsjeća na zelenu papriku i zovin cvijet, sa notama začinskog bilja. Vino je skladno, puno, lijepo zaokruženo i veoma osvježavajuće, sa finim mineralim i citrusnim tonovima u završnici.

Slaganje uz hranu

Salate, riba, plodovi mora, a naročito rakovi, paste i rižota sa aromatičnim travama, grilovano povrće, piletina i ćuretina sa pikantnim sosovima, sve vrte kozijih sireva.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 9 – 11°C, procenat alkohola 13%

Crnogorski Rose

Vranac, Cabernet Sauvignon, Grenache

Vino je ružičaste boje sa odsjajem kristalne bistrine. Intenzivnog je mirisa maline, ribizle i divlje ruže. Lepršavo, elegantno suvo vino, mekanog i harmoničnog ukusa. Kiseline su blage, voćne i ostavljaju utisak prijatne svježine. U završnici dugo ostaje osvježavajući ukus malina.

Slaganje uz hranu

Rose je idealan aperitiv, ali i odličan pratilac raznih proljećnih i ljetnjih laganih salata, pašteta od ribe, suvog mesa. Izvrstan je uz jela sa roštilja.

Detaljni podaci

Suvo rose vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 9 – 11°C, procenat alkohola 13%

Crnogorski Vranac

Vranac 100%

Vino je intenzivne rubin crvene boje. Na mirisu izražene arome sitnog bobičastog voća, kupine i borovnice, sa diskretnim suvim začinima. Na nepcima vino je voćno sa dominantnom aromom kupine, skladne kiseline i umjerene taninske strukture.

Slaganje uz hranu

Crvena mesa, divljač, začinjena jela, masni zreli sirevi. U Crnoj Gori se Vranac tradicionalno pije uz njeguški pršut, ali i jela od kvalitetne morske i jezerske ribe – naročito uz dimljenog krapa, kao i uz sve vrste pečenja i jela sa roštilja.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 16 – 18°C, procenat alkohola 13,3%

Crnogorski Cabernet

Cabarnet S. 100%

Vino tamne, rubin crvene boje. Na mirisu osjetne slatkaste arome kupine, crne ribizle, višnje i trešnje, dopunjenih notama crnog bibera. Meki tanini kojima je vino bogato, daju mu punoću, dok ga živahne kiseline čine veoma svježim. Na nepcima vino je zaokruženo, izražene voćnosti zrelog crvenog voća koje ovom vinu daju slatkastu svježu završnicu.

Slaganje uz hranu

Snažna, masnija i dobro začinjena jela od crvenog mesa, divljač, pršut i zreli masni sirevi.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18°C, procenat alkohola 13,5%

Crnogorski Merlot

Merlot 100%

Vino tamno rubin crvene boje. Na mirisu izražene arome tamnog bobičastog voća sa dominantnom crnom ribizlom. Na ukusu je pitko, puno, zaokruženo, dobre kiselosti, sličnih aroma kao i na mirisu. U intenzivnoj završnici voćnog karaktera naglašene su note crne trešnje i borovnice.

Slaganje uz hranu

Preporučuje se uz ne previše začinjena jela od bijelog i crvenog mesa, biftek, svinjsko meso, pršut, dimljeno meso, tvrde sireve kao i uz kolače od maka i oraha.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino, pakiranje 750ml, temperatura serviranja 18°C, procenat alkohola 14%

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju ? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena:
Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , ,
Takođe pogledajte