Naš izbor za danas je vinarija Agatija. U srcu levačkog vinogorja,nedaleko od Kragujevca,na 300 metara nadmorske visine, raste i razvija se porodična vinarija Agatija.⁣ ⁣ Deceniju rada,ljubavi i znanja usadili smo u pet hektara vinograda, koji se nalazi u malom mestu- Rabenovac, na 5 kilometara od Rekovca.⁣ ⁣ Sa željom da obnovimo porodičnu tradiciju udružili smo snage i spojili ljubav prema vinu i prirodi sa stranom ekspertizom i znanjima stečenim na bečkim univerzitetima, pretočivši ih u harmoniju ukusa levačkog kraja slivenu u čašu crvenog vina.

Vina ove vinarije su: Čežnja, Susret, Harmonija i Arija

Čežnja

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Frankovka. Ovu kupažu karakterišu bogate voćne arome, razvijen buke i savršeno izbalansiran odnos alkohola, kiselina i tanina. Prijatno, osvežavajuće, harmonično vino, punog tela i izraženog sortnog mirisa.Vino je odležavalo u bariku 14 meseci i 2 godine u boci. 

Alkoholi: 13,0 Vol %

Vino i hrana: Odlično se slaže sa belom, masnijom ribom, testeninama sa jačim sosevima, začinjenim umacima i sirevima. 

Temperatura serviranja: 18 -20ºC.

Susret

Suvo crveno vino izuzetnog kvaliteta, od grožđa sorte Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, sa pažljivo odabranih mikrolokaliteta iz sopstvenih zasada.Prefinjeno vino purpurno crvene boje, kompleksnog mirisa prezrele trešnje i crvenog bobičavog voća, nežno izbalansiranog voćnog karaktera i punog zaokruženog ukusa sa mekim taninima koji vinu daju dugotrajan, neobično svilenkast završetak.

Alkoholi: 14,0 Vol %

Vino je potrebno dekantirati pre konzumacije. 

Vino i hrana: Odlično se slaže sa crvenim mesom, ćuftama, picom ali i pastrmkom. Odgovaraju mu začini origano i biber. 

Temperatura serviranja: 18 -20ºC.

Harmonija

Cabernet Sauvignon⁣

⁣Ovo vino je punog tela, bogato aromama mente, čokolade i kredovine nastalih tokom odležavanja vina u bariku u periodu od 12 meseci i dodatnih 12 meseci odležavanja u boci. Izuzetno harmonično vino, na mirisu dominira crna ribizla i duvan. ⁣

⁣ Alkoholi: 14 Vol %

Vino je potrebno dekantirati pre knzumacije.

Vino i hrana: Odlično se slaže sa jagnjetinom, rebarcima, zrelim sirevima jakog ukusa. Odgovaraju mu kremasti sosevi. 

Temperatura serviranja: 18 -20ºC.

Arija

Cabernet Franc ⁣⁣
Ovo vino je punog tela bogato aromama kao što su jagoda, biber i čokolada nastalih tokom odležavanja vina u bariku u periodu od 12 meseci. ⁣Na mirisu dominiraju voćne note i grafit. Vino nešto jačih kiselina i jakih tanina. ⁣

Alkoholi: 14,0 Vol %

Vino je potrebno dekantirati pre konzumacije. 

Vino i hrana: Odlično se slaže sa ćuretinom u sosu od borovnica, divljači, ćuftama u paradajz sosu. Takođe, veliki je prijatelj zrelog kozijeg sira. 

Temperatura serviranja: 18 -20ºC..

Više o samoj vinariji možete pronaći na njihovoj web stranici: https://agatija.com/

, , ,
Takođe pogledajte