Danas se nalazimo na jugu Srbije i upoznajemo se sa Vinarijom Aquila. Vinarija Aquila se nalazi u selu Bogojevce,kraj Leskovca,dakle Leskovački rejon.

Mnogo je lep osećaj kada upoznate mlade ljude,vredne,ambiciozne,koji zele da stvaraju u svojoj zemlji i
da pokrenu nešto svoje.

Takva je današnja priča o vinariji Aquila. Vinariju je osnovao Dušan Nikolić 2018.godine,nakon završetka studija. Dušan je inače i somelijer, tako da su njegova iskustva i znanja o vinu kompletna.

Pre osnivanja vinarije,počinje sa kupovinom i zasadom vinograda nedaleko od Leskovca,na obodima Babičke gore. Za sada se vino može naći u Srbiji,ali svakako je u planu proboj na inostrano tržište.

U vinariji,kao i u porodici Nikolić,neguju se porodične vrednosti,tako da vinarija ne predstavlja samo posao mladog vlasnika Dušana već je u to uključena cela porodica,tako da je ovo jedna zaokružena priča. Proizvodnja grožđa odvija se u sopstvenim vinogradima porodice Nikolić.

Otkud naziv vinarije Aquila?

Aquila prevedeno sa italijanskog znači orao,na na mestu gde je vinograd nalazi se Orlovac,prirodno stanište orlova. Cilj Vinarije Aquila jeste proizvodnja visoko kvalitetnih vina,koja treba da dočaraju karakteristike i temperament južne Srbije.

Tajna dobrih vina leži u spoju vrhunskih sorti,dobrog teroara u truda uloženog u proizvodnju vina.
Iz vinograda nam poručuju da su ove godine stavili akcenat na sadnju autohtone sorte tamjanike,koju su zasadili na površini od 1 hektara.

Takodje,planiraju da u budućnosti,pored proširenja već postojećeg asortimenta,nastave sa uvođenjem dodatnih autohtonih sorti Srbije,poput prokupca.

Među proizvodima ove vinarije naći ćete sledeća vina: Bastion, Uvertira, Barok, Modus No.1.

Detaljnije informacije o nastanku, lokaciji i ostalim detaljima možete pročitati u nastavku  

Smeštena na jugu Srbije Vinarija Aquila otvara vrata Leskovačke kotline, prelepe oaze vinogradarskih krajolika, znatiželjnim ljubiteljima vina i vinogradarstva. Njeno stvaranje je uzbudljiv put otelotvorenja sunca, zemlje i vode pretočene u kapi vina, kapi tečnog poljubca, kapi ljubavi. Sa posvećenošću stvaramo, negujemo i oplemenjujemo naša vina, koristeći najsavremenije tehnologije, naučna saznanja i tradicije generacija iza nas.

Vina Vinarije Aquila

Bastion

Cabernet Sauvignon

Suvo vino, intezivne tamnocrvene boje i guste strukture. Ovaj Cabernet Sauvignon poseduje sveže arome tamnog šumskog voća, sa ukomponovanim taninima i diskretnim začinskim aromama, idealan za odležavanje u boci.

Detaljni podaci

Suvo crveno vino

Uvertira

Chardonnay i Sauvignon Blanc

Belo vino, svetlo žute boje, predstavlja pažljivi odabir najboljih bobica Chardonnay-a oplemenjene nežnim mirisnim notama Sauvignon Blanc-a. Vino sa izraženim tropskim voćnim notama, lagano, zaokruženo i pitko sa slatkastom završnicom.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 14%

Barok

Sauvignon Blanc

Barok predstavlja suvo vino, umerenih kiselina i prijatne završnice sorte Sauvignon Blanc. U raskošnombarok stilu donosi nam mirise breskve, ogrozda, kore grejpfruta, kore citrusa i blage mineralne note vina.

Detaljni podaci

Suvo belo vino, pakiranje 750ml, procenat alkohola 14%

Modus No.1

Chardonnay

Suvo belo vino, rađeno u tipu mirnog svežeg vina sa karakterističnim i lako prepoznatljivim aromama jabuke i nežnim tonovima tropskog voća koje krase ovu sortu. Na ukusu elegantno, harmonično i sveže ocrtava pravi karakter Šardonea sa juga Srbije.

Detaljni podaci

Suvo belo vino

Sva pitanja možete uputiti vinariji email-om: info@vinarijaaquila.rs ili telefonom na broj: +381 63 786 77 22.

Vinarija je aktivna i na web sajtu i društvenim mrežama: https://vinarijaaquila.rs/, https://www.instagram.com/vinarija_aquila/, https://www.facebook.com/aquilavinarija/.

Pronašli ste pogrešan podatak ili određeni podaci nedostaju? Budite slobodni da nas kontaktirate na email vinarije@vino.ba i mi ćemo ispraviti podatke.

Napomena: Navedeni podaci su preuzeti sa službenih stranica vinarije i vlasnik portala ne odgovara za tačnost istih.

, , , , , , , , , , , , , ,
Takođe pogledajte